Uskyldig dømt må betale fengsel

Etter å ha sittet uskyldig fengslet i 11 år, trekkes Michael O'Brian for 440 000 kroner i kost og losji.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

34-åringen raser mot myndighetene som har tatt et grådig jafs av erstatningssummen. De skulle betale ham 8,2 millioner kroner for de elleve årene han måtte sone for et drap han aldri hadde begått, men fra den summen har de trukket nesten en halv million.

- De ber aldri skyldige personer om å betale for kost og losji - bare uskyldige. Hadde jeg visst at jeg måtte betale, skulle jeg bestilt kaviar og chips, sier Michael O'Brian til nyhetsbyrået AP.

Han mener at summen på drøyt åtte millioner i utgangspunktet ikke er nok med tanke på vanskelighetene i fengsel og tapet av anseelse drapsdommen ga ham i lokalmiljøet. Både faren og datteren døde under soninga. Når myndighetene i tillegg tar seg betalt for fengselsoppholdet, koker det over for ham.

- Dette er så absurd, raser den tidligere maleren.

De ansvarlige myndighetene sier i en kommentar at de ikke kan kommentere enkelttilfeller.

O'Brian ble arrestert i november 1987 og dømt for drapet på en butikkeier i Wales. Da han slapp ut på prøve i desember 1998, fikk han gjenåpnet saken, og året etter ble han frikjent.

Ideen om å ta betalt for kost og losji av uskyldig dømte er heller ikke fremmed for norske myndigheter. I forbindelse med oppreisningssaken til Per Liland, ønsket påtalemakta å redusere erstatningssummen med kost- og losjiutgifter under fengselsoppholdet.

Det førte til voldsomme protester, og Liland endte med 13,7 millioner kroner for de 14 fengselsårene - uten fradrag for kost og losji.

OGSÅ I NORGE: Påtalemyndighetene ville at kost- og losjiutgifter skulle trekkes fra erstatninga til Per Liland.