Uskyldig dømt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Rundt 150 personer kan ha blitt uskyldig dømt til fengsel i Norge de siste ti årene, mener professorene Anders Bratholm og Ulf Stridbeck. Tallet kommer fram i en undersøkelse de har gjort blant framtredende forsvarsadvokater, og bygger på deres overbevisning om skyldspørsmålet fra konkrete saker. Noen av de uskyldig dømte soner lange fengselsstraffer for til dels alvorlige forbrytelser som drap, voldtekt og narkotikaforbrytelser. Særlig de siste er utsatt for domstolenes feilvurdering, mener Anders Bratholm.
  • Problemet med uriktige dommer er viet spesiell oppmerksomhet etter flere oppsiktsvekkende frifinnelser etter ny behandling i det siste. Det er antakelig ikke til å unngå at også uskyldige blir dømt i et rettssystem som vårt. Men det er bekymringsfullt hvis det skyldes dårlig dommerarbeid, slik undersøkelsen kan tyde på. Den nye ordningen med vurdering av skyld i to instanser bør innebære en styrking av rettssikkerheten. Men selv én uskyldig dømt er for mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer