Uskyldig dømte utfordrer USAs dødsstraff

Hvis du mangler hjelpere og penger, er risikoen stor for å bli uskyldig dømt i USA. Det mener etterforskeren som kanskje har gransket flere dødsstraff-saker enn noen amerikaner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cliff Carpenter var ung politimann og på plass i kinolokalet da Lee Harvey Oswald ble anholdt for drapet på president John F. Kennedy i 1963. Nå er han privat etterforsker og ekspert på å berge uskyldig dødsdømte. Han har nok å gjøre, hjemstaten Texas henretter halvparten av alle myndighetene avliver i USA.

- Jeg er alvorlig skremt over utviklingen, sier Carpenter til NTB. Han deltar på den landsomfattende konferansen om dødsstraff i Chicago, der et tredvetalls løslatte fra dødscelle for første gang opptrer samlet.

Drapsmaskin

- Mange uskyldige tilstår etter polititrusler om henrettelse. Det er en enorm forskjell på ressursene påtalemakten har til rådighet og de som kan brukes av en fattig og ofte mentalt dårlig utrustet tiltalt.

- Drapsmaskinen arbeider uten kontroll i mange stater, mener texaneren. - Hvorfor drepte vi Karla Faye Tucker? Fordi det var populært. Tre ting er mangelvare; publikums sympati, økonomiske midler og livsutsikter for våre dødsdømte, forteller han en lydhør forsamling av etterforskere og jusstudenter.

Taktikkskifte

Konferansen i Chicago er ikke noe vanlig vekkelsesmøte mot dødsstraff. Deltakerne er samlet for å utveksle erfaringer om hvordan uskyldige kan berges og hvilke metoder politiet noen ganger bruker for å nagle den de først bestemmer seg for er skyldig. Taktikken er samtidig en innrømmelse av at kampen for å avskaffe dødsstraffen har ekstremt dårlige utsikter i USA. Derfor gjelder det å overbevise amerikanerne om at straffen ikke virker slik de tror.

Det kan Randall Adams underskrive. Han var på ett tidspunkt tre dager unna henrettelsen og tilbrakte 12 år i fengsel for å ha drept en politimann. 16-åringen som tystet på Adams, skrøt senere av at det var han som skjøt politimannen og påtalemakten frafalt til slutt tiltalen.

- De som sitter på dødscelle er ikke trivelige, sier Adams 19 år etter løslatelsen.

- Mange av dem fortjener å dø, men vi har ikke rett til å ta deres liv.

Adams mener at så lenge folket ønsker dødsstraff, bør henrettelsene vises på fjernsyn. Han tror det vil endre opinionen.

«Hurricane»

De fleste dødsdømte sitter ensomme på cellen uten støttespillere eller medieomtale. Få opplever kampanjen som ble mellomvektsbokseren Rubin «Hurricane» Carter til del før han slapp ut etter 20 år for trippeldrap han ikke begikk.

- Hadde det ikke vært for boksekarrieren, ville jeg ikke stått her i dag, sa Carter til entusiastiske tilhørere i Chicago. Han hadde råd til å hyre anstendige advokater og slapp å bli henrettet før rettsapparatet kunne overbevises om hans uskyld.

Bob Dylans sang til støtte for Carter rasper gjennom høyttalerne når Hurricane avslutter sine 15 runder med det amerikanske rettsv esenet.

- Det gjelder ikke å bli bitter, sier han. - Da har de vunnet.

- Jeg er alvorlig skremt over utviklingen, sier Cliff Carpenter om bruken av dødsstraff i USA. Han er privat etterforsker som arbveider med saker der dødsdømte kan være uskyldig dømt. (Foto: Helge Øgrim, NTB Pluss)

Joseph Green Brown (t.h.) ble dømt til døden i Florida i 1975. 13 år etter fant man ut at han var uskyldig og slapp ham fri. Her omfavner han en medarbeider i en anti-dødsstraff gruppe i Alabama.