Kvinne funnet død

Uskyldig drapssiktet i åtte måneder

39-åringen fant venninnen død utenfor boligen hennes på Oslos vestkant. Da han varslet om funnet ble han arrestert. Først etter nesten åtte måneder ble siktelsen henlagt.

USKYLDIG SIKTET: - Min klient har opplevd det som vært belastende å være uriktig siktet for drap, sier advokat Aase Sigmond i Oslo tingrett torsdag. Foto: Terje Pedersen/ANB
USKYLDIG SIKTET: - Min klient har opplevd det som vært belastende å være uriktig siktet for drap, sier advokat Aase Sigmond i Oslo tingrett torsdag. Foto: Terje Pedersen/ANB Vis mer
Publisert

- Det har vært en veldig stor belastning for ham. Først finner han venninnen død utenfor hennes bolig. Han gjør alt riktig, og varsler ambulansemyndighetene. Da politiet kommer til stedet, blir han pågrepet, og deretter siktet for grov kroppsskade med døden til følge, sier advokat Aase Sigmond.

Det var den 31. oktober i fjor en 33 år gammel kvinne ble funnet død, utenfor sin bolig ved Holmendammen i Oslo.

Trodd det var drap

- Han ble pågrepet, og plassert i arresten på politihuset på Grønland, forteller advokat Sigmond.

Den døde kvinnen, som opprinnelig kommer fra Polen, hadde skader som politiet først trodde den 39 år gamle Oslo-mannen hadde påført henne.

Kvinnen var livløs da han fant henne. Da ambulansepersonell kom til stedet, ble det fastslått at hun var død.

Etter mange timer i arresten ble Oslo-mannen avhørt.

- Han ble etter avhørene løslatt, og fikk beskjed om at politiet trodde på forklaringen hans. Etterforskerne mente at dødsårsaken var en selvpåført ulykke, forteller Aase Sigmond.

Purret flere ganger

Siktelsen om grov kroppsskade, med døden til følge, ble likevel opprettholdt. Den rettsmedisinske obduksjonen konkluderte også med at skadene på kvinnen trolig skyldes et fall.

- Vi har purret flere ganger for å få siktelsen henlagt. Det er både belastende og traumatisk å være uskyldig siktet for drap, sier advokat Sigmond.

Men den rettsmedisinske kommisjonen hadde flere spørsmål, og rettsmedisinerne måtte granske saken på ny.

Etter en ny vurdering av skadene på kvinnen, kom rettsmedisinerne til samme konklusjon – kvinnen hadde ramlet, og skadene hun hadde var selvpåført.

Belastende

- Siktelsen har hengt over ham. Dette er noe han har tenkt på daglig, selv om han samme dag som han ble arrestert, fikk formidlet fra politiet at siktelsen mot ham ville bli henlagt. Først nå, nesten åtte måneder etter at venninnen ble funnet død, er siktelsen henlagt, sier advokat Sigmond.

- Det er både uheldig og belastende å være siktet i så lang tid, sier Sigmond.

Den 39 år gamle Oslo-mannen vil nå fremme et oppreisningskrav mot politiet, etter at han i nesten åtte måneder var uriktig siktet for å ha drept venninnen.

Påkjenning

- Siktede og hans forsvarer ble i forbindelse med løslatelse etter avhøret gjort kjent med at slik saken sto så var mistankegrunnlaget mot han svekket. Siktelsen mot ham for grov kroppsskade ble imidlertid opprettholdt, i påvente av den videre etterforskningen og ferdigstillelsen av nødvendige undersøkelser, sier politiadvokat Ida Beate Fengsrud.

Hun viser til at det var en grundig etterforskning som førte til at saken ble henlagt som intet straffbart forhold bevist.

- Politiet har forståelse for at det å være siktet for et alvorlig forhold kan være en påkjenning, men det er viktig å ha et best mulig grunnlag for å treffe en korrekt påtaleavgjørelse i saken, sier politiadvokat Fengsrud til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer