Opplevde sitt livs mareritt:

Uskyldig fengslet for drap i 18 år

Idet frifinnelsen er et faktum, kan Tomasz Komenda endelig slippe jubelen løs.

FRIFINNES: Tomasz Komenda avbildet i retten 15. mars 2018. Foto: Krzysztof Kaniewski/Zuma Press/NTB
FRIFINNES: Tomasz Komenda avbildet i retten 15. mars 2018. Foto: Krzysztof Kaniewski/Zuma Press/NTB Vis mer
Publisert

Det er 31. desember 1996. 15 år gamle Małgosia Kwiatkowska feirer nyttårsaften sammen med venner på diskoteket Alcatraz i landsbyen Miłoszyce sørvest i Polen.

Hun blir seinere samme natt, like etter midnatt, observert utenfor nattklubben med tre venner. Etter dette finnes det ingen flere vitneobservasjoner.

Morgenen 1. januar 1997 blir tenåringen funnet død i en blodpøl i et nærliggende område - bare iført blodige sokker.

Hun er brutalt voldtatt og forlatt for å dø i den iskalde snøen.

Politiet finner raskt flere biologiske spor fra potensielle gjerningspersoner. Likevel blir etterforskingen avbrutt da de står på bar bakke, ifølge det polske TV- og nyhetsnettstedet TVN24.

Først flere år seinere skal politiet arrestere mannen de tror og mener har begått drapet.

USKYLDIG DØMT: Wilbert Jones ble i 1971 feilaktig dømt for voldtekt og kidnapping. Nå er han endelig en fri mann. Video: CNN Vis mer

Hadde alibi

I år 2000 viser TV-programmet Investigation Bureau of Polsat fram en fantomtegning av en mann som ble observert sammen med 15 år gamle Małgosia på nyttårsfesten.

Ei kvinne slår nummeret som står oppgitt på TV-skjermen. Hun presenterer seg som «Dorota P»., og sier at mannen på tegningen likner nabokonas barnebarn - 23 år gamle Tomasz Komenda.

Selv om tolv personer gir Komenda et alibi drapsnatta, blir han arrestert av politiet og siktet for drap.

Etter arrestasjonen påstår eksperter fra det rettsmedisinske instituttet i Wroclaw at et hårstrå funnet på åstedet potensielt kan tilhøre Komenda, samt et bitemerke på 15-åringens kropp.

- Slått til tilståelse

Under avhør innrømmer 23-åringen at han var i landsbyen Miłoszyce natt til 1. januar 1997, og at han hadde et frivillig samleie med ei jente.

Denne tilståelsen skal han seinere trekke tilbake.

23 år gamle Komenda sitter tre år i varetekt før han i 2003 blir dømt til 15 års fengsel. Året etter blir straffen endret av lagmannsretten.

Tomasz Komenda får en dom på 25 år bak lås og slå.

Tre år seinere, under et intervju med TV-kanalen TVN Supervisor, sier Komenda at vitnesbyrdet han ga under avhøret var løgn:

- De som arresterte meg sa at de hadde bevismateriale. Og de begynte å slå meg for å få meg til å innrømme det. De sa at drapet hadde vært uløst for lenge, og at det tok for lang tid. De sa at jeg måtte innrømme det, hvis ikke fikk jeg ikke forlate avhørsrommet med livet i behold. De slo meg så mye at jeg til og med kunne innrømmet at jeg skjøt paven, sier han.

- En perfekt moduskandidat

Da politimannen Remigiusz Korejwo flyttet til Miłoszyce i 2013, bestemte han seg for å gå saken etter i sømmene, da flere lokale mente Komenda satt uskyldig fengslet.

Til det polske politimagasinet Gazeta Policyjna forteller Korejwo om etterforskingen:

- En dag sa en i lokalbefolkningen til meg at han visste hvem som hadde utført drapet. Deretter nevnte han navnet Ireneusz M. Jeg noterte det ned og sjekket. Det viste seg at han var blitt straffet for voldtekter begått etter drapet i Miłoszyce. Han var en perfekt moduskandidat. Han sonet en dom på seks år for voldtekt.

Sammen med to andre politimenn går han grundig til verks og leser over alle papirene i arkivet. Etter hvert som månedene går finner de flere spor som tyder på at Komenda satt uskyldig dømt.

- Etter flere måneder med arbeid var vi sikre på at den tidligere etterforskingen ikke hadde avdekket sannheten, sier Korejwo.

Ble overrasket

I november 2016 blir det nedsatt en egen etterforskingsgruppe. Blant dem rettsmedisineren Krzystof Koloch.

- Da jeg så på det materielle beviset som ble beslaglagt på åstedet, ble jeg overrasket. Til tross for at det hadde gått 18 år, var alle spor i perfekt stand. Bevisene ble oppbevart i lufttette plastposer, noe som hindret dem i å råtne, sier Koloch.

Etter flere undersøkelser viser det seg at det ene DNA-et fra åstedet tilhører en mann ved navn Ireneusz M.

- «Jeg har ventet på dere i 18 år», sier Tomasz Komenda under det første møtet med politimennene.

Etter 6540 dager i fengsel og tre selvmordsforsøk, blir Komenda 15. mars 2018 frifunnet og løslatt.

Et halvt år seinere gjør politiet en ny arrestasjon i saken. Dørvakten på diskoteket Alcatraz.

Komenda blir i februar 2021 tildelt en erstatning på 12 millioner polske zloty (PLN) - tilsvarende 26 millioner kroner med dagens kurs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer