Uskyldig fengslet for Securitas-ran

En 32 år gammel mann har saksøkt Romerike politidistrikt, etter at han urettmessig ble arrestert og varetektsfengslet for det såkalte Enebakk-ranet høsten 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

32-åringen krever til sammen 280 000 kroner i oppreisning og erstatning.

Etterforskningen konkluderte med at 32-åringen var uskyldig. På dette tidspunktet var Enebakk-ranet norgeshistoriens største med et antatt utbytte på opp mot 20 millioner kroner. Det var det første av en rekke pengetransportran i Oslo-området.

Pågripelsen av 32-åringen var uhyre dramatisk. Bevæpnet og maskert politi slo til mot mannens bopel tidlig på morgenen i januar i fjor - og tok med seg 32-åringen. Huset ble ransaket. Mannens sønn ble vettskremt.

Huset omringet

32-åringen forteller til Dagbladet at den sjokkartede opplevelsen begynte med at telefonen ringte ved 08.30-tida.

- En politimann fortalte at huset mitt var omringet, og at jeg måtte komme ut med hendene over hodet. Jeg ante ikke hva jeg var siktet for. Utenfor ventet 15 bevæpnede politifolk, sier 32-åringen.

Trodde far var skutt

Advokat Sverre Næss, som representerer 32-åringen, sier til Dagbladet at den mindreårige sønnen var overbevist om at faren var blitt skutt som en følge av politiaksjonen.

- Barnet roet seg ikke ned, før det ble tatt med til politiet på Lillestrøm, og først fikk se og deretter sitte på fanget til faren. Dette var en cowboyaksjon iscenesatt av en overivrig lensmann og en urutinert politijurist, sier Næss.

- Min klient hadde vært på det lokale lensmannskontoret to ganger kort tid før villvest-aksjonen ble iverksatt. Han hadde sjølsagt også kommet frivillig den tredje gangen, hvis politiet hadde brydd seg med å ringe.

- Etterforskingen viste da også at 32-åringen var uskyldig. Politiaksjonen er et viktig element i begrunnelsen for oppreisningskravet, sier Næss.

32-åringen bekrefter at barnet var utrøstelig etterpå. Sønnen på elleve var på vei til skolen da politiet kom.

- Det var advokat Næss som fikk ordnet med politiet, slik at guttungen fikk besøke meg på glattcella, forklarer mannen.

Nå vil han helst legge hele saken bak seg.

Var i Tyskland

32-åringen satt varetektsfengslet i fire uker før han ble løslatt. Næss sier at det på et tidlig tidspunkt ble klarlagt at klienten hadde vært i Tyskland da ranet ble begått, og at dette ble bekreftet gjennom mobiltelefonutskrifter.

Ifølge Næss hadde 32-åringen snakket i mobiltelefon med en politimann på Politihuset i Oslo kort tid etter ranet. Samtalen gikk over en basestasjon i Tyskland. Politimannen bekreftet samtalen.

En mann er tiltalt for Enebakk-ranet. Saken kommer opp i løpet av vinteren.

STORRAN: Enebakk-ranet var det første av en rekke pengetransportran i Oslo-området. Utbyttet var 20 mill.