- Uskyldig, hevdet bedrageritiltalt finansakrobat

Finansakrobaten Christer Tromsdal (43) hevder han er uskyldig, og rammet av Janteloven.

BEDRAGERITILTALT:  Christer Tromsdal startet sin forklaring i Oslo tingrett i dag. Han nekter straffeskyld for de 35 tiltalepunktene Økokrim har siktet ham for. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
BEDRAGERITILTALT: Christer Tromsdal startet sin forklaring i Oslo tingrett i dag. Han nekter straffeskyld for de 35 tiltalepunktene Økokrim har siktet ham for. Foto: Kristin Svorte / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige mandag startet rettssaken mot bedrageritiltalte Christer Tromsdal i Oslo tingrett. Økokrim mener på bakgrunn av mangeårig etterforskning at Tromsdal står bak grove bedrageri for rundt 131 millioner kroner. 

Han skal ha forledet investorer og medvirket til forledelse av flere banker til å utbetale flere store pengebeløp under falske forutsetninger.

I dag startet den Tromsdal å forklare seg.

- Jeg vokste opp i Verdalen og bodde der til jeg var 24 år, med unntak av to år på Hamar og to år i USA, sa Tromsdal, som forklarte at han «ikke hadde hatt noen problemer av noe slag i oppveksten».

- Jeg hadde en karriere i håndball og fotball. Som 18-åring hadde jeg ansvar for inkassovirksomhet i et selskap, det er spesielt. Og ikke nok med det, jeg var også DJ, forklarte han. 

Tromsdal har startet en rekke selskaper, og har over en lengre periode jobbet i Telenor. 

Tidligere straffedømt Tromsdal er tidligere dømt til seks måneders betinget fengsel i Oslo tingrett i 2004. Dette for å ha spredt villedende informasjon for å lokke småsparere til å investere i et barberhøvelselskap mens han var som sjef for Aker Brygge Invest (ABI). 

FORSVARER TILTATLE:  Forsvarerne Nicolai Skjerdal og Erling Lyngtveit i Oslo tingrett før bedragerisaken mot Christer Tromsdal. Økokrim har tiltalt Christer Tromsdal for grove bedragerier for rundt 131 millioner kroner. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FORSVARER TILTATLE: Forsvarerne Nicolai Skjerdal og Erling Lyngtveit i Oslo tingrett før bedragerisaken mot Christer Tromsdal. Økokrim har tiltalt Christer Tromsdal for grove bedragerier for rundt 131 millioner kroner. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Aker Brygge Invest var en suksess, men vi følte at Janteloven slo inn, sa Tromsdal med tanke på aksjekjøperne han solgte til. 

Videre la han til at han også fikk en bot på 30 000 kroner. 

- Retten kan jo forestille seg, hvordan det er å være på alle avissider og debattprogrammer. Nå begynte jeg på minus ti i retten. De har satt en svart merkelapp på meg. 

Tilsammen skal 35 tiltaltepunkter behandles i saken, og Tromsdal nekter straffskyld på alle punktene. De to medtiltalte, den tidligere kunsthandleren Terje Hvidsten og eiendomsformidleren Anthony K. Bratli, nekter også straffskyld for sine punkter. 

«Jeg ber retten være så snille» sa han flere ganger for å understreke at opplysningene han trakk fram var viktige. 

Forklarte om eksen Under første post i tiltaltebeslutningen står Tromsdal tiltalt for å ha forledet flere banker til å utbetale lån til to av eksene sine ved å ha fremlagt eller besørge fremlagt uriktige opplysninger slik at damenes betalingsevne framsto bedre enn den i virkeligheten var. 

AKTOR: Geir Kavlie fra Økokrim i Oslo tingrett før bedragerisaken mot Christer Tromsdal. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet
AKTOR: Geir Kavlie fra Økokrim i Oslo tingrett før bedragerisaken mot Christer Tromsdal. Foto: Hilda Nyfløt / Dagbladet Vis mer

Tromsdal forklare i retten at han ikke var skyld i dette.

- Jeg har ikke laget falske dokumenter, sa han.