Uskyldig incestdømte

14 personer har fått 41,3 millioner kroner fra staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 41,3 millioner kroner går 29,4 millioner til oppreisning til de uskyldig dømte. Resten av pengene går til å dekke tapte inntekter og utgifter.

En mann i 50-årene, som i 2003 ble frikjent av Hålogaland lagmannsrett for incest mot datteren, ble tilkjent en erstatning på 2,6 millioner kroner. Han sier at pengene kommer godt med til å dekke tapte inntekter, men at han aldri får tilbake datteren sin.

- Jeg har mistet to barn på grunn av saken. Det tapet kan staten aldri erstatte, sier mannen til VG.

I 1991 ble mannen dømt til ett år og ni måneder ubetinget fengsel for voldtekt mot den da tre og et halvt år gamle datteren. I fjor sommer ble det bestemt at saken skulle gjenopptas.

En 52 år gammel incestdømt mann fra Telemark er også tilkjent en erstatning på 2 millioner kroner etter at Agder lagmannsrett kom frem til at mannen er utsatt for alvorlige krenkelser og påkjenninger gjennom 15 år. 52-åringen har også mistet kontakten med datteren.

Et ektepar fra Drammen er tilkjent 7,5 millioner kroner og en far og hans sønn fra Nord-Norge ble tilkjent 6,6 millioner kroner etter lange fengselsopphold.

I seks av sakene er det konkludert med at det nedlagte mottaket for seksuelt misbrukte barn ved Asker sykehus har gjort feilvurderinger. (NTB)