Uskyldig sonte sju år for grov voldtekt

Eliteidrettsutøver (45) satt på lukka psykiatrisk avdeling for grov voldtekt mot jente i sju år. Nå er han frikjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En tidligere toppidrettsutøver i Sverige satt sju år i fengsel for grove voldtekter mot en mindreårig. Nå viser det seg at han er uskyldig, skriver Aftonbladet.

Arr var misdannelse

Mannen ble dømt for grove voldtekter mot en 8 år gammel jente i 2001 i Västmanland tingrett. Det seksuelle misbruket ble anmeldt i år 2000. Svea hovrätt, som tilsvarer lagmannsretten i Norge, slipper nå fri mannen med umiddelbar virkning.

Under rettssaken bevitnet en kvinnelig lege om at jenta hadde arr i underlivet som kunne tyde på samleie. Men det viser seg at jenta, som nå er 15 år gammel, ikke har arr. Da jenta kom i puberteten gikk hun gjennom nye undersøkelser av samme lege. I stedet for arr dreier det seg om en svært uvanlig fysisk misdannelse i underlivet. Legen tok derfor feil under rettssaken. Misdannelsen gjør at jenta ikke kan gjennomføre et samleie.

Endret forklaring
Legen kontaktet påtalemyndigheten ette den nye oppdagelsen og endret sin forklaring.

- Selvfølgelig gjorde jeg det som virket rett, sier den kvinnelige legen.

- Hadde opplysningene om misdannelsene vært kjent ved den første rettssaken, ville mannen aldri blitt dømt, sier hans forsvarer Mikael Nilsson.

Under forhørene i 2000 sa jenta, som den gang var åtte år, at mannen puttet penisen sin inn i henne. Dette utsagnet reknes nå som ikke tilstrekkelig bevis for å opprettholde voldtektsdommen.

Erstatningssøksmål

Den 45-årige tidligere idrettsutøveren har sonet på lukket psykiatrisk avdeling siden dommen falt i 2001. Nå varsler advokaten hans søksmål om erstatning for justismord.

- Han har fått sju år av livet sitt ødelagt. Så fort dommen er rettskraftig, kommer vi til å arbeide med erstatningssøksmål. Veiledende mål vil være Joy Rahman. Rahman ble frikjent i 2002 etter å ha sittet åtte år i fengsel for mord. Han ble tilkjent over 8,8 millioner kroner i erstatning, sier Nilsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer