Varsling

- Uskyldige dømmes

Advokat John Christian Elden mener norsk politi nå må ta alvorlig at uskyldige risikerer flere år i fengsel.

- ALVORLIG: - Ledelsen i politiet viker unna når ansatte varsler om justismord. Det er alvorli, sier advokat John Christian Elden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- ALVORLIG: - Ledelsen i politiet viker unna når ansatte varsler om justismord. Det er alvorli, sier advokat John Christian Elden. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag fortalte Dagbladet om politibetjent Lill-Karine Nielsen som varslet om det hun mener er et justismord.

- Jeg ble advart mot å varsle, og fikk beskjed om at jeg ikke var en lagspiller, forteller Nielsen til Dagbladet.

- Alvorlig

Advokat John Christian Elden som representerer samboeren til Nielsen - som hun har varslet om - reagerer på politiets behandling av varslere.

VARSLER: Lill-Karine Nielsen varslet om det hun mener er justismord. Da fikk hun beskjed om at hun ikke var en lagspiller. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
VARSLER: Lill-Karine Nielsen varslet om det hun mener er justismord. Da fikk hun beskjed om at hun ikke var en lagspiller. Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Politietaten synes å ha problemer med å ta alvorlig varsling om at uskyldige mennesker risikerer tiltale og dom, sier Elden og legger til:

- Det er langt mer alvorlig enn om slett politiarbeid skulle medføre at en skyldig går fri eller at et lovbrudd ikke oppdages.

Justismord

Eldens klient ble dømt både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. Nå skal Høyesterett vurdere om saken skal få ny behandling.

- Denne varslersaken viser godt at ledelsen i politiet viker unna når ansatte varsler om justismord, sier advokat John Christian Elden.

Han etterlyser en bedre og mer åpen kultur i politiet.

- Jeg håper det blir en bedre kultur der også politiet på alle trinn blir seg bevisst at det aller viktigste i strafferetten er at personer ikke dømmes uten klare bevis.

- Forbauset

FAFOs forskningsssjef Sissel Trygstad er forbauset over at politiet ikke lærer av varslersakene.

- Politiet har viktige samfunnsoppgaver og burde absolutt lært av tidligere saker. Hvis varslere ikke blir behandlet ordentlig er det også med på å ødelegge arbeidsmiljøet. Og sender sterke signaler til andre om at det ikke lønner seg å varsle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer