Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uskyldige fikk spion-nummer

BERLIN (Dagbladet): Spionsiktede Stein Viksveens advokat, Atle Helljesen, mener hans klient fullstendig uvitende kan ha blitt ført opp med storspionen «Lanze»s registreringsnummer i Stasi-arkivene. Tidligere Stasi-oberstløytnant Günter Bohnsack (60) bekrefter at slik registrering foregikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Günter Bohnsack (60) forteller til Dagbladet at han opplevde at et titall kilder som en av østtyskernes spioner hadde kontakt med, ble ført opp under det samme registreringsnummeret.

- Uvitende

- I flere år var jeg føringsoffiser for den danske forfatteren og journalisten Otto Sand, som under dekknavnet «Solist» leverte hundretalls rapporter. Hans rapporter var i stor grad referat av samtaler med over 50 venner og kolleger han pleiet systematisk i København. Mannen kjente jo halve København, politikere, journalister, forfattere og andre kulturpersonligheter.

Fullstendig uvitende havnet mange av dem i våre arkiver under det samme registreringsnummeret, sier Bohnsack til Dagbladet.

Viksveen og hans forsvarer har også fått nye argumenter under etterforskningen av en dansk spionsak. En 44 år gammel dansk EU-embetsmann ble siktet for å ha vært Stasi-spion med dekknavnet «Lenz». Nå har det vist seg at den østtyske spionasjeorganisasjonen ga også fem andre dansker det samme registreringsnummeret - XV/6991/75.

Dette ble bekreftet av den danske justisministeren, sosialdemokraten Frank Jensen, i en fortrolig orientering til justiskomiteen i det danske folketinget for et par uker siden.

Alle de øvrige fem personene hadde ifølge den danske riksadvokaten nær tilknytning til den siktede, som fikk sin sak henlagt.

Nye avhør

Stavanger Aftenblads Brussel-korrespondent har nå i ti måneder levd med den alvorlige spionsiktelsen hengende over hodet. Viksveen er overbevist om at Politiets overvåkingstjeneste (POT) har bommet når de har siktet ham.

- Jeg gjentar til det kjedsommelige at jeg ikke var «Lanze», sier Viksveen til Dagbladet.

Ber om rapporter

- Vi vil nå be om å få utlevert det øvrige materialet som gjelder Norge i de såkalte SIRA-arkivene i Berlin, for å se om det kan være likheter i disse rapportene med Stasi-rapporter som er tilskrevet «Lanze», sier Helljesen. SIRA-arkivene er en del av Stasi-arkivene.

<B>SPIONSIKTET:</B> Stein Viksveen venter på det rettslige avhøret han er innkalt til 23. oktober.