Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uskyldige Haftom ble skutt og lynsjet av rasende mobb: - Det knuser virkelig hjertet mitt

Politiet jakter gjerningsmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israels politi jakter nå på de som var med i mobben som angrep den uskyldige eritreiske asylsøkeren Haftom Zarhum. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

Den 29 år gamle Zarhum hadde reist til den sørlige israelske byen for å få fornyet arbeidsvisumet sitt, da han havnet mitt i et terrorangrep.

I panikken som oppsto i etterkant av angrepet ble han feilaktig identifisert som gjerningsmannen. Han ble skutt flere ganger av en sikkerhetsvakt, og angrepet av de engstelige og rasende menneskene som hadde vært vitne til angrepet.

Ambulansepersonalet var raskt på stedet og forsøkte å redde 29-åringen, men han døde søndag kveld av skadene.

Mandag opplyste politiet at gjerningsmannen, som selv ble skutt og drept av politiet, var en 21 år gammel israelsk beduin fra Negev.

- Ventet på bussen Amani Tewelde var sammen med Zarhum da alt gikk galt på busstoppet. Han forteller at det var rene tilfeldigheter som gjorde at det var «Mila» som ble angrepet og ikke ham selv.

- Vi sto og ventet på bussen som var sen. Det var da noen begynte å skyte. «Mila» løp den ene veien og jeg den andre. De skjøt ham to ganger. Så så jeg at de sparket ham. Noen fant visumet hans og ropte at han var eritreer. At han ikke var en terrorist. Men det var ingen som hørte ham, sier Tewelde.

Det er generell konsensus i vennegjengen om at Zarhum var et godt menneske som ikke ønsket noen noe vondt.

- Det knuser virkelig hjertet mitt. Jeg tror bare han var på feil sted til feil tid, sier Sagi Malchi.

Samtaler med partene Volden i den israelsk-palestinske konflikten har eskalert ytterligere de siste dagene, og siden starten av oktober har minst 42 palestinere og åtte israelere blitt drept sier tall fra NTB.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte Israel på tirsdag, og hadde møter med både Israels president Reuven Rivlin og statsminister Benjamin Netanyahu.

I dag skal han ha samtaler med Palestinas president Mahmoud Abbas i Ramallah.

FN-sjefen besøker regionen etter nesten tre uker med voldsom uro i Jerusalem, på Vestbredden og i selve Israel. På tross av at det mandag var et opphold i drapene og knivstikkingene, som har blitt en daglig foreteelse, er det få tegn til at spenningene er i ferd med å avta.

- Spenningen stiger Professor i historie ved Universitetet i Oslo, og seniorforsker ved Peace Research Institute Oslo (PRIO), Hilde Henriksen Waage, sa til Dagbladet på mandag at hun mener angrepene og spenningen man ser blant innbyggerne er skummel.

- Det er ikke bare at spenningen stiger, men vi ser i økende grad sinne og hatreaksjoner fra begge sider. Det underliggende grumset mellom de to befolkningene kommer til overflaten nå som gruppene settes under press, og det kan bli farlig, sa hun.

Selv har hun i en periode bodd i Jerusalem, og har også i det siste sett angrepsvideoene som lastes opp via sosiale medier.

- Vi vet fra 1987 og 2000 at intifadaene startet av lignende hendelser. Da Ariel Sharon gikk på tempelplassen utløste det raseri og reaksjoner som endte i en voldsspiral. Det vi ser nå ligner på dette, men jeg tror vi er langt unna en tredje intifada, mener professoren som reager på manglende internasjonal debatt rundt den anspente situasjonen. 

Fordømmer hendelsen Førstesekretær ved Den Israelske ambassade i Oslo, Dan Poraz, sa i en uttalelse til Dagbladet at de fordømmer hendelsen.

- Dette grusomme angrepet på en uskyldig tilskuer ved gårsdagens terrorangrep på busstasjonen i Beersheba fordømmer vi på det sterkeste. Israel er en fungerende rettsstat, og vil ikke la de skyldige slippe unna. Etterforskningen er godt i gang, og overgriperne vil bli stilt for retten, skrev Poraz i en e-post.

- Den har ført til sterke reaksjoner, blant annet i sosiale medier, der israelere er sjokkert og skuffet over at dette kunne skje. Det kollektive angstnivået i Israel er for tiden meget høyt, etter flere uker med barbariske kniv- bil- og skyteangrep, opptil flere ganger om dagen, av palestinske gjerningsmenn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!