- Uskyldige liv kan gå tapt

Politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt mener våpensituasjonen for politifolk er håpløs: - Det ser ut til at det bare er et tidsspørsmål før uskyldige liv går tapt, mener Abrahamsen. I dag møter statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Hanne Harlem et politikammer i alarmberedskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg vurderer situasjonen i hovedstaden som så alvorlig at han i går formiddag tok initiativ til et møte med politimester Anstein Gjengedal og operative polititjenestemenn ved Oslo politikammer. Sammen med justisminister Hanne Harlem ønsker statsministeren å bli informert om situasjonen i hovedstaden, opplyser pressetalsmann Jan Erik Larsen ved Statsministerens kontor.

Svært bekymret

Finn Abrahamsen, som er avdelingsleder for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt, forteller til Dagbladet hva Jens Stoltenberg vil få høre under dagens besøk. Politiet er svært bekymret for det som skjer, spesielt i hovedstaden.

- Jeg bare forteller om det jeg opplever til daglig. Våpensituasjonen er nå helt håpløs. Det er bare tilfeldigheter at uskyldige mennesker ikke er blitt drept, sier Abrahamsen, og fortsetter:

-Vi har i flere år gitt signaler om at hverdagen blir tøffere og tøffere i Oslo. Det finnes personer der ute som stadig truer med skytevåpen, og mange skyter for å drepe. Skrekkscenarioet er at uskyldig forbipasserende blir drept, forteller Abrahamsen.

Heve våpenstraff

Kripos-sjef Arne Huuse vil ikke at norsk politi skal være bevæpnet til en hver tid.

- Til tross for den bekymringsfulle utviklingen, er vi fortsatt i en situasjon hvor vi ikke er tjent med en generell bevæpning av politiet. Hvis vi går inn for bevæpning er faren større for at de kriminelle miljøer i enda større utstrekning tilegner seg våpen, mener Huuse. Kripos-sjefen ser med uro på det økende antall ulovlige våpen.

- Et forslag kan være å heve straffen for ulovlig våpenbesittelse. I dag står ikke strafferammen i rimelig forhold til hvilke handlinger som blir foretatt med våpen i hånd, sier Huuse.