Uskyldige siktet for drapsbestilling

Far og sønn var i fire måneder siktet for å ha bestilt drap på tre personer. Nå har mor, far og sønn fått 10 000 kroner hver i oppreisning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I april i fjor omringet væpnet politi en bilforretning i Akershus, der far og sønn ble pågrepet og siktet for å ha gitt kriminelle i oppdrag om å drepe en navngitt person og to andre personer. De ble kastet på glattcelle, men løslatt samme kveld. Fire måneder etter ble saken henlagt.

Tre skulle drepes

Familien gikk til søksmål for uberettiget straffeforfølging. I Oslo forhørsrett er mor, far og sønn tilkjent 10 000 kroner hver i oppreisning.

- De hadde selvsagt håpet å få mer, men det er vel slik i Norge at du ikke får mer for uberettiget straffeforfølging. Saken har vært en stor påkjenning for familien, sier familien prosessfullmektig, advokat Sverre Næss, til Dagbladet.

Pågripelsen skjedde på bakgrunn av en politiforklaring fra en annen siktet i saken. Han forklarte at han hadde vært på vei til et sted i Sør-Norge sammen med en person, som skal ha vært mellommann for et oppdrag gitt av innehaveren av en bilforretning.

Oppdraget skal ha vært en avtale om å drepe tre personer. Siktede pekte ut far og sønns forretning som den aktuelle bilforretningen.

Spanet i to dager

I forhørsrettens kjennelse går det fram at politiet spanet på bilforretningen et par dager før de gikk til aksjon, og at saken ble forsøkt dempet ned i lokalmiljøet og pressen.

Den uskyldige familien opplevde at politiet først henla saken fire måneder seinere, enda de for lengst hadde fått beskjed at de var sjekket ut av saken.

- Aksjonen med pågripelse og ransaking har vært en svært traumatisk opplevelse for familien, forklarer familien , der også moren ble tilkjent oppreisning.

«Retten har lagt vekt på siktelsens art, og at den helt uforskyldt ble rettet mot uskyldige personer...()...Hendelsen har preget dem sterkt. Retten vil også peke på at det synes som om fru X har hatt størst problemer i ettertid, selv om alle er preget av hendelsen», heter det i kjennelsen.