Usle kår for alvorlig syke

Siri Norland (40) får det enda vanskeligere dersom regjeringen får det som den vil. Siri har kreft, og er en av dem som kan komme innunder nyordningen midlertidig uføretrygd. Det vil gi henne en inntekt på ca. 150000 kroner, mye mindre enn det dagens uføretrygdede får.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis jeg ender opp med 150000 kroner i året, må jeg selge hus og bil, sier hun.

Siri Norland har kreft, og har vært sykmeldt i et halvt år. Hun har fortsatt to tunge operasjoner å gå gjennom, og etter det vet hun ikke hvordan livet blir.

- Det er klart jeg ønsker å jobbe igjen, og jeg tror jeg skal klare å komme meg tilbake i arbeid. Men nå er jeg jo syk og vet ikke hvordan framtida blir, sier hun.

Siri har en genfeil som gjør henne disponert for kreft, og er en av de mange som risikerer å få det vanskelig i framtida dersom regjeringen får gjennom planene om midlertidig uføretrygd. Regjeringen ønsker å skille syke som kan bli friske igjen, fra dem som er permanent uføre. Målet med endringen er å få flere ut i arbeid.

Problemet er bare at syke med midlertidig uføretrygd skal få mindre trygd enn de som blir helt uføre.

I det nye systemet ender en voksen med to barn og ektefelle opp med 129000 kroner i året. Permanent uføretrygd vil gi denne personen 190500 i året. Regnestykket er basert på en person med 200000 i tidligere inntekt.

- Hvis dette rammer meg, har jeg rett og slett ikke jeg råd til å være syk, jeg klarer meg ikke med så lite penger. Jeg trenger jo like mye å leve for selv om jeg er syk, sier Siri.

Grotesk

- Resultatet av dette forslaget blir mer fattigdom i Norge. Bondevik har lovet å kjempe mot fattigdom i Norge, men nå skyver han enda flere familier ut i usle kår. Det er grotesk, sier Sigbjørn Molvik i SV.

Forslaget om kutt i uførepensjonen er godt gjemt i budsjettet, og kommer i tillegg til at uføre ikke skal kunne tjene mer enn 5000 kroner i året. Tidligere kunne man tjene 55000.

Regjeringen planlegger å ta 63 millioner kroner fra uføretrygdede neste år, og i 2006 mener staten å ha spart en milliard kroner på ordningen.

Ydmykende

Siri har en sønn og er samboer. Nå frykter hun at hun ikke klarer å bidra med sitt for at familien skal ha det den trenger. Hun er oppgitt over at Bondeviks budsjett rammer de svake på denne måten.

- Syke er for svake til å kjempe for sine rettigheter. Man har nok med seg selv og sykdommen. Å få økonomiske problemer i tillegg til alt annet, det blir for mye.

KAN BLI FATTIG: Siri Norland (40) frykter systemet med midlertidig uføretrygd. - Da blir det enda tyngre for oss, sier Siri.