- Usmakelig

SKIEN (Dagbladet): Landsforeningen til støtte ved krybbedød ringer mødre som nettopp har født og ber om pengestøtte. - Helt usmakelig. Det skjedde forrige gang vi fikk barn også, sier ekteparet Inger Kristin (31) og Terje Skaug (34).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke før var mamma og nyfødte Frida kommet hjem før telefonen kimte igjen.

- Vi er glad for fødselen. Vi er glad for barnet. Og så er det første du blir minnet på at barn rammes av krybbedød. Det er helt forferdelig å få en slik telefon rett etter en fødsel, sier pappa Terje Skaug.

Familien lurer på hvor foreningen får sine opplysninger fra. De ble også oppringt få dager etter at de fikk sitt første barn - før jul for fire år siden.

Gjelder også andre

- Det kan ikke være tilfeldig at en ny telefon kom nå. Telefonselgeren gikk inn på dataanlegget og bekreftet at siste gang vi ble oppringt var 16. desember 1996. Det var sju dager etter at vi fikk vår første gutt, forteller ekteparet.

- Tre personer i vår bekjentskapskrets er blitt oppringt av Landsforeningen til støtte ved krybbedød like etter at de har født barn, sier Terje Skaug. Dette får Dagbladet bekreftet fra dem det gjelder.

- Vi er ikke imot å gi penger til denne saken. Men det føles som påtrengende og grotesk å få slike henvendelser når det er gleden over å ha fått et barn som er sterkest, sier Skaug.

Landsforeningen til støtte ved krybbedød benekter at dette skjer planlagt.

Foreningen hevder hardnakket at den ikke får opplysninger fra sjukehus eller bruker fødselsopplysninger fra avisene.

- Det gjør vi ikke, og vi har heller ikke lov til det, sier generalsekretær Trond Mathiesen, til Dagbladet.

Forståelse

Han skjønner at folk kan bli oppbrakt over å få en slik henvendelse rett etter en fødsel.

- Men det er seksti tusen fødsler hvert år her i landet. Det er klart at noen av dem som nettopp har født, vil bli oppringt, sier Mathiesen.

- Er det ikke rart at denne familien har blitt ringt opp like etter begge fødslene, og at det samme har skjedd med deres venner?

- Det kan virke slik, men det er helt tilfeldig, sier Mathiesen, som hevder at foreningen bare bruker vanlige telefonlister.

SÅRT :- Det følses sårende å bli ringt opp av Krybbedødforeningen like etter at vi har fått vår lille Frida.