Usosiale egenandeler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er få statsbudsjetter de siste åra som ikke er blitt gjort opp uten en økning i egenandelene. Det har skjedd uten nevneverdige protester. Straks prinsippet om gratis helsetjenester til alle ble oppgitt, nølte ikke regjeringer og Storting med å plusse på regningen til brukerne. Tar du den, tar du også den. Helsetjenester gikk fra å være et grunnleggende instrument i sosial- og fordelingspolitikken til å bli en omsettelig forbruksvare.

Sist uke advarte Legeforeningen om at fattige og unge risikerer å bli alvorlig syke, fordi de ikke har råd til å betale egenandelene ved legebesøk. Det burde ikke komme som noen overraskelse på de ansvarlige politikerne. Rapportene fra Helse-Norge har lenge varslet om at økte forskjeller i levestandard går på helsa løs. Flere har fått det bedre her i landet, men flere har også fått det langt verre. Når helseminister Ansgar Gabrielsen oppfordrer folk til å gå på sosialen for å få penger til nødvendig legebehandling, er det en oppsiktsvekkende fallitterklæring.

Systemet med egenandeler er ute av kontroll. Som Legeforeningen også påpekte er ordningen full av inkonsekvens og manglende prioriteringer. Den er et lappeteppe som først og fremst sørger for økte inntekter til statskassa. Fordelingsrettferdighet er det verre med. Det fins ikke engang en full oversikt over hvor store egenandelene egentlig er.

Professor og fastlege Steinar Westin mener at egenandelene bør fjernes for å rette opp 15 år med «sosialpolitisk søvnighet». I et innlegg i Dagbladet i går hevder han at fastlegeordningen har skjerpet det ubehaget egenandelen medfører for pasienten. Den voksende prislisten består av et virvar av ekstratakster og tilleggsbetalinger. Resultatet er et sosialpolitisk minusregnskap.

Det er på høy tid med en grundig gjennomgang av hele egenandelssystemet. Det selvfølgelige målet må være å sikre alle nordmenn nødvendige helsetjenester uavhengig av betalingsevne og bosted. Svaret er ikke å sende flere på sosialen.