- Usselt og ynkelig, Guri

Helse- og sosialombud i Oslo, Helge Hjort, karakteriserer regjeringens nye rundskriv om sosiale tjenester som usselt og ynkelig. Byrådsleder Erling Lae (H) sier at Guri Ingebrigtsens satser er så usosiale at han nekter å følge dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guri Ingebrigtsens nye normer for sosialhjelp har skapt storm. Nå kaster helse- og sosialombud Helge Hjort seg inn i debatten med full kraft.

- De nye satsene er usle og ynkelige. Ikke minst for de fattiges barn, sier Hjort.

Taper 45000

Han viser til at en enslig hovedstadsforsørger med ett barn vil måtte leve for 5000 kroner pr. måned, hvis Oslo skal følge de nye statlige anbefalingene. Dagens Oslo-takster vil sikre denne familien mer enn 7500 kroner per måned. En enslig forsørger med tre barn taper om lag 45000 kroner per år dersom Oslo kommune tar Guri Ingebrigtsen på ordet.

Byrådsleder Erling Lae (H) sier til Dagbladet at Guri Ingebrigtsens satser er så usosiale at byrådet i Oslo nekter å følge dem.

- Vi kan ikke la sosialhjelpsklienter leve for så små midler. Det går bare ikke, sier Lae.

Tankekors

SVs Karin Andersen mener det må være et tankekors for Ap at Høyres byrådsleder i Oslo står for en mer sosial profil enn Ap's sosialminister. Andersen skal forfølge saken i Stortinget.

Helse- og sosialombud i Oslo, Helge Hjort, er like sterk i sin kritikk.

- Dette rundskrivet er et slående eksempel på hva man gjør når man ingenting vil gjøre, sier Hjort. Han er svært kritisk til at departementet ikke bare legger opp til altfor lave satser. I tillegg stiller departementet kommunene fritt til å velge om de vil følge satsene.

- Hva har vi fått her? Definitivt ikke normert sosialhjelp slik som i vårt naboland Danmark. Dette er langt fra noen nedre grense for hvor lite et menneske kan få i understøttelse. Det er vel nærmest ingenting.