USTABIL UKE: Vinterferien har så vidt startet, men nedbøren har tilsynelatende ingen planer om å ta ferie. Ifølge Meteoroologisk institutt er det ventet lokalt store nedbørmengder og stor snøskredfare i store deler av landet, mye nedbør i Vest-Agder og vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
USTABIL UKE: Vinterferien har så vidt startet, men nedbøren har tilsynelatende ingen planer om å ta ferie. Ifølge Meteoroologisk institutt er det ventet lokalt store nedbørmengder og stor snøskredfare i store deler av landet, mye nedbør i Vest-Agder og vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Ustabil og urolig vinterferieuke

Snøskredfare, stengte fjelloverganger, nedbør og sterk vind. - Det er nok best å holde seg innendørs, sier meteorologen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen passerer et nedbørsområde landet vårt, som medfører vanskelige kjøreforhold, vind og snø.

- I morgen, lørdag, ser det ekstra ille ut. Det blir spesielt vanskelig i sør, og det er fullt mulig at flere fjelloverganger blir stengt, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Børje Johansson til Dagbladet.

Det er spesielt overganger på Filefjellet, Hardanggervidda og Haukeland som står i fare for å bli stengt, opplyser han.

- Vi venter sterk kuling og en god del snø, særlig i vest, i indre deler av Rogaland og i Hordaland. På Finse er det meldt spesielt mye snø i morgen, sier Johansson.

Snøskredfare I vestlige og sørlige fjellområder er det dessuten stor snøskredfare, opplyser meteorologen.

- Mitt beste råd er å ta det med ro, sier han.

Også lenger nord er det ventet urolig vær.

- Det er ventet en del vind, kanskje mest i Troms og Finnmark, sier Johansson.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer

Bedre i sør På Sør- og Østlandet er værutsiktene imidlertid noe bedre, og på søndag er det ventet pent vær her.

- Utsiktene er gunstige både Østafjells, på Sørlandet, i Telemark og på Østlandet på søndag. Det er ventet sol og pent vær, og etter hvert også fallende temperaturer. Det blir også bedre forhold ved fjellovergangene, men her er det ventet vind og snøbyger, sier Johansson.

Fra Stadt og nordover er det ventet sludd og snøbyger på søndag. Nord i landet er det ventet byger, med unntak av i Finnmark, opplyser meteorologen.

Selve vinterferieuka blir urolig værmessig, tror Johansson.

- Et lavtrykk fra vest gir ustabilt vær med nedbør fra Stavanger og nordover. Vestlandet får de dårligeste forholdene med regn, sludd og snø. I nord får man perioder med både vind og byger. I sør og øst kan det komme noe sol, sier Johansson og legger til:

- Det blir en ustabil og urolig vinterferieuke i hele landet, med unntak av Sør- og Østlandet, hvor man kan få noe sol.

Han har følgende råd til folk som skal bevege seg utendørs eller i trafikken de kommende dagene:

- Lytt til værmeldinga, og utover det er det nok best å holde seg innendørs.

OBS-varsel Meteorologisk institutt har gått ut med OBS-varsel om at det er ventet lokalt store nedbørmengder og stor snøskredfare, mye nedbør i Vest-Agder og vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge.

• Sogn og Fjordane: Lokalt stor snøskredfare det komande døgn grunna vind og nedbør. • Rogaland og Hordaland: Laurdag lokalt store nedbørmengder og stor snøskredfare.
Vest-Agder: Lørdag lokalt mye nedbør.
• Telemark, Buskerud, Oppland, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane: Fra natt til lørdag lokalt vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene.