Ustø som Fjell

Selv om Statoil-sjef Olav Fjell har styrets tillit, sitter han på oppsigelse. Reiser Økokrim korrupsjonstiltale, skal det mye til for at Fjell kan bli sittende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iver etter å få lukrative operatøroppdrag i Iran og dermed en styrket internasjonal virksomhet å skilte med gjorde at Olav Fjell godkjente konsulentavtalen som konserndirektøren Richard Hubbard forela for ham.

Fjell innrømmer overfor Dagbladet at han har vært naiv:

- Ja, jeg tok for gitt at den informasjonen som forelå om denne rådgivningsavtalen var tilstrekkelig for å kunne godkjenne den. Den virket etter mitt skjønn i orden, men jeg erkjenner at jeg burde ha gjort nærmere undersøkelser og utvist et bedre skjønn, sier Fjell til Dagbladet.

Direktøren for internasjonal virksomhet, Richard Hubbard, ble sparket sist fredag, og har etter den tid vært utilgjengelig, nærmest som sunket i jorda. Nå må også han vente seg tøffe avhør hos Økokrim.

Hvorfor?

De vil spørre ham hvorfor han inngikk en 115-millionersavtale med et enmannsfirma i London som ingen i oljebransjen har hørt om.

Fjell sier han fortsatt ikke vet hvor de 40 millionene som allerede er utbetalt har tatt veien, men at dette nå granskes av internrevisjonen, og av Økokrim.

- Frykter du mer bråk i denne saken?

- Jeg tror at det verste nå er tilbakelagt.

Men det kan Fjell neppe regne med. Etter gårsdagens pressekonferanse i Statoils kontorer i Oslo - der det haglet med kritiske spørsmål - bar det videre til Økokrim og et flere timer langt avhør om den rause rådgivningsavtalen.

- Ikke stas

Fjell bærer preg av de tøffe rundene med både media og styret, men bruker ikke sterkere ord enn at «dette er ikke noe stas».

- Jeg er veldig glad for å få fortsette i Statoil. Det er en arbeidsplass jeg setter veldig pris på, sa Fjell til Dagbladet i går.

Styreformann Leif Terje Løddesøl betegner Fjells håndtering av 115-millionersavtalen som et grovt brudd på de etiske retningslinjene i Statoil.

Handlekraft

- Jeg likte ikke avtalen. Det luktet vondt av den, derfor ba jeg Fjell vurdere å kansellere den allerede i juni, sier Løddesøl, som samtidig tar selvkritikk på at han ikke informerte hele styret om saken.

Når Fjell likevel får fortsette, er det på grunn av sin handlekraft, de gode resultatene han har levert, ikke minst etter børsnoteringen, og respekten han nyter.

- Den største utfordringen for konsernsjefen nå er å gjenskape tillit hos de ansatte, sier konserntillitsvalgt og styremedlem i Statoil, Stein Bredahl.

Statoil-aksjen gikk opp 1,9 prosent på Oslo Børs.

TIL AVHØR: Rett fra en krevende pressekonferanse til avhør hos Økokrim bar det for Olav Fjell i går - her er han på vei inn med blant annet den famøse konsulentavtalen til en verdi av 115 millioner kroner under armen. Etterpå dro han rett til Stavanger for å forklare seg for de ansatte på Forus.