Ustyrlig informasjon

Mens Richard Nixons avgang som amerikansk president var resultatet av mange måneders møysommelig journalistisk arbeid, vakler Bill Clinton under presset av en nyhetshistorie som utvikler seg fra døgn til døgn. Hovedpersonens motangrep har sendt ham til toppen på meningsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Budbringerne sliter mer med sin popularitet. Over hele verden vurderer mediene sin egen rolle i inkvisisjonen mot klodens mektigste mann. Dette skyldes både historiens grunnleggende lurvete karakter og det at enkelte feilaktige faktaopplysninger fra Internett er blitt videreformidlet av etablerte fjernsynskanaler og aviser, i et tempo som kan svekke både kildekontroll og personvern. I et større perspektiv tror jeg at denne affæren viser hvordan makthavere og institusjoner har mistet sitt grunnleggende grep om hvilken informasjon som skal tilflyte resten av samfunnet.

Om hundre år vil Monica Lewinsky være glemt, og Bill Clinton en i rekken av middels vellykte amerikanske presidenter. Men Internett vil bli vurdert som det forrige årtusens mest effektive teknologiske våpen for å bekjempe de privilegerte klassers enerett på kvalifisert informasjon. Allerede nå er det klart at en Stalin aldri mer vil klare å holde atomulykker skjult i årtier. Og selv en Gudmund Hernes vil ikke kunne gi seg selv 100 dagers fredningstid fra påtrengende spørsmål om norsk helsepolitikk.

Forklaringen på det voldsomme globale mediepresset mot den amerikanske presidenten og hans angivelige elskerinne ligger ikke bare i kombinasjonen av makt og sex, slik medienes refsere helst vil ha det til. Det politiske drama overskygger presidentens påståtte erotiske øvelser. Før i tida levde opplysninger om slike forhold sitt lokale liv på markedsplassene og kirkebakkene. I dag spres de på et tidels sekund rundt hele jorda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer