- Ustyrtelig festlig men uryddig og veldig uheldig

Lederen av Stortingets forsvarskomite Jan Petersen (H) om Ørnhøis Wallenberg-lobby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lederen av Stortingets forsvarskomite, tidligere utenriksminister Jan Petersen (H), sier han finner det ustyrtelig festlig at Stein Ørnhøi – av alle – har tatt på seg jobben som en spydspiss for Wallenberg-familiens forretningsinteresser.

Les alle artikler om Norges millardkjøp av jagerfly her.

Men samtidig advarer han på det sterkeste mot den koblingen som det synes å være mellom Kristin Halvorsens nære rådgiver og produsenten av det svenske jagerflyet JAS Gripen.

– Stein Ørnhøi sies å være SV-leder og finansminister Kristin Halvorsens nære rådgiver. Derfor er det svært uryddig og veldig uheldig at en så sentral person i regjeringspartiet SV later til å ha bestemt seg for hvilket av de tre jagerflyalternativene han går inn for. Dette bidrar til å skape tvil om den videre prosessen fram mot den endelige avgjørelsen, sier Petersen til Dagbladet.no.

Han mener den gamle SV-høvdingens oppførsel tyder på at man for ettertiden må anse Ørnhøi som lobbyist for Walleberg. Hva SV eller regjeringspartiene har tenkt å gjøre med det, ønsker ikke Petersen å blande seg bort i, men regjeringen må være oppmerksom på at nære koblinger mellom en av jagerfly-produsentene og regjeringskretser, kan virke veldig uheldig. Det er snakk om den største forsvars-investering i norsk historie.

– Hvilke konsekvenser kan dette få?

– Det er det for tidlig å si noe om, men SV må skjønne at Ørnhøis møter kan gi en indikasjon på at beslutningsprosessen rundt de framtidige jagerfly-investeringene, er kortsluttet. Vi må se dette i det korrekte perspektiv: Ørnhøi er rådgiver for finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen. Det er hun – i kraft av jobben som finansminister – som skal finne pengene til jagerfly-kjøpet. Da framstår det som uryddig og uheldig at hennes nære rådgiver opptrer som spydspiss for Wallenberg, og derved JAS Gripen.

– Hva må Kristin Halvorsen gjøre?

URYDDIG: Tidligere utenriksminister og leder for Stortingets forsvarskomite, Jan Petersen, mener Ørnhøi må ses på som Wallenberg-familiens lobbyist. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/Dagbladet
URYDDIG: Tidligere utenriksminister og leder for Stortingets forsvarskomite, Jan Petersen, mener Ørnhøi må ses på som Wallenberg-familiens lobbyist. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/Dagbladet Vis mer

– Finansministeren må gjøre det helt klart at alle de tre tilbyderne, JAS Gripen, Eurofighter og amerikanske Lockheed Martin fortsatt konkurrerer på like betingelser, sier Petersen.

- Ustyrtelig festlig men uryddig og veldig uheldig
KRISTINS NÆRMESTE - OG LOBBYIST: Stein Ørnhøi ansees som finansminister Kristin Halvorsens nærmeste i forsvarsspørsmål. Samtidig er han lobbyist for et jagerflysalg som vil tjene Wallenberg-familiens forretningsinteresser.