Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Usunn livsstil koster deg 15 leveår

Røyking, fedme, høyt blodtrykk og høyt kolesterol har sin pris, viser gigantstudie.

KOSENS PRIS: 50-åringer med sunn livsstil kan forvente å leve i ytterligere 35 år. Usunne 50-åringer kan regne med 15 år mindre. Illustrasjonsfoto: Nina Ruud
KOSENS PRIS: 50-åringer med sunn livsstil kan forvente å leve i ytterligere 35 år. Usunne 50-åringer kan regne med 15 år mindre. Illustrasjonsfoto: Nina Ruud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): En undersøkelse fra Oxford-universitetet viser at folk som røyker, har høyt blodtrykk og et høyt kolesterolnivå i blodet mister 15 leveår i forhold til mennesker med en sunnere livsstil, skriver Forskning.no.

Konklusjonen bygger på en engelsk kjempestudie av nær 19 000 offentlig ansatte menn, som er blitt fulgt i 38 år.

Lever 15 år lenger
Undersøkelsen er offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal (BMJ). Den er sponset av den engelske hjerteforeningen, British Heart Foundation, som understreker at det er all grunn til å tro at resultatene også gjelder for kvinner.

Forskerne har analysert opplysninger fra den såkalte «Whitehall»-studien, som har fulgt 18 863 menn siden de frivillig meldte til seg å delta mellom 1967 og 1970, da de var mellom 40 og 69 år gamle, skriver Forskning.no.

Resultatene viser at de mest usunne fem prosentene av mennene - når man ser på røyking, diabetes, blodtrykk, kolesterol, BMI (kroppsmasseindeks journ. anm.) og arbeidstype - dør 15 år før de sunneste fem prosentene.

Det betyr at usunne mennesker på 50 år i gjennomsnitt kan regne med å leve 20,2 år lenger, mens de sunne kan regtne med 35,4 nye leveår.

Hjelper å leve sunnere
- Selv om risikofaktorene endrer seg betydelig over tid, så betyr risikofaktorene ved 50-årsalderen en forskjell på 10-15 års levetid, konkluderer forskerne.

Er du i risikogruppa, er løpet likevel ikke kjørt.  Ifølge forskerne gir selv små endringer i livsstil positive utslag på levealderen.

- Hvis du slutter å røyke eller gjør noe for å senke det høye blodtrykket eller den høye vekten, så stiger din forventede levealder, sier doktor Robert Clarke fra Clinical Trial Service Unit (CTSU) ved Oxford-universitetet, ifølge en pressemelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media