Usunn mat er verre for nordmenns helse enn røyking

Ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Usunn mat er blitt en større utfordring for folkehelsen enn røyk, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet.

Hvis man ser alle aldre under ett, er nå et usunt kosthold den største livsstilsutfordringen som påvirker helsa vår, viser rapporten, som ble lagt fram tirsdag.

- Ikke fordi usunt kosthold er farligere enn røyk, men fordi stadig færre nordmenn røyker. Siden 1990 er andel røykere i Norge redusert fra 35 til 13 prosent, sier Stein Emil Vollset, leder ved Folkehelseinstituttet nyopprettede Senter for sykdomsbyrde.

Første oversikt For første gang presenterer helsemyndighetene en samlet oversikt over hvilken sykdommer den norske befolkningen lider av og hva vi dør av. Historisk sett har man kartlagt hva folk dør av, men for å få et riktigere og mer nyansert bilde av helsetilstanden i Norge, har Folkehelseinstituttet også sett på hvilke sykdommer og plager vi har mens vi lever.

Rygg- og nakkesmerter, angst og depresjon er blant de viktigste årsakene til helsetap hos nordmenn. Hjertekarsykdom og kreft tar flest leveår.

Bedre helse enn før Nordmenn er imidlertid ved bedre helse i dag enn tidligere, til tross for at vi lever lengre. En viktig årsak er færre dør som følge av hjertekarsykdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer