HEMMELIG INSTRUKS: Dette dokumentet viser veien til et hull i en vegg, der de polske spionene avleverte og hentet beskjeder og gjenstander under den kalde krigen. Tegning: Polsk agent i den militær etterretningtjenesten
HEMMELIG INSTRUKS: Dette dokumentet viser veien til et hull i en vegg, der de polske spionene avleverte og hentet beskjeder og gjenstander under den kalde krigen. Tegning: Polsk agent i den militær etterretningtjenestenVis mer

Spionarkivene:

Usynlig blekk, hemmelige skjulesteder og flammekastere

Hverdagen for de polske agentene i Norge overgikk spionthrillerne.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Ordren fra generalene i Warszawa var klar og tydelig: Dere må skaffe to hemmelige skjulesteder for radio og annet utstyr, som fienden ikke klarer å finne.

Dere må også skaffe kamuflasje og en beholder stor nok til å romme utstyret, slik at det tåler å ligge under vann i lang tid.

Dette er saken Dagbladet har tilgang til flere tusen sider med dokumenter fra Den polske militære etterrettningstjenesten, frigitt av polske myndigheter.Her beskrives navngitte nordmenn som skal verves som spioner, navngitte polske spioner i Norge - og oppdrag de utfører på norsk jord.Dagbladet har avslørt hvordan polske agenter helt fram til 1990 planla et angrep mot Sør-Norge.Dagbladet har avslørt hvordan fastlegen Tomasz i Oslo var agent for polsk militær etterretning.

Ordren ble sendt i 1985. Mottakeren var et hemmelig nettverk av polske agenter i Oslo. Siste setning av ordren lød: «Etter å ha lest og dekodet nødvendig informasjon, skal dette dokumentet ødelegges.»

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn