Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Spionarkivene:

Usynlig blekk, hemmelige skjulesteder og flammekastere

Hverdagen for de polske agentene i Norge overgikk spionthrillerne.

HEMMELIG INSTRUKS: Dette dokumentet viser veien til et hull i en vegg, der de polske spionene avleverte og hentet beskjeder og gjenstander under den kalde krigen. Tegning: Polsk agent i den militær etterretningtjenesten
HEMMELIG INSTRUKS: Dette dokumentet viser veien til et hull i en vegg, der de polske spionene avleverte og hentet beskjeder og gjenstander under den kalde krigen. Tegning: Polsk agent i den militær etterretningtjenesten Vis mer

Ordren fra generalene i Warszawa var klar og tydelig: Dere må skaffe to hemmelige skjulesteder for radio og annet utstyr, som fienden ikke klarer å finne.

Dere må også skaffe kamuflasje og en beholder stor nok til å romme utstyret, slik at det tåler å ligge under vann i lang tid.

Ordren ble sendt i 1985. Mottakeren var et hemmelig nettverk av polske agenter i Oslo. Siste setning av ordren lød: «Etter å ha lest og dekodet nødvendig informasjon, skal dette dokumentet ødelegges.»

Dagbladet har tilgang til dette og flere tusen andre dokumenter som tilhører den polske militære etterretningstjenesten. Dokumentene er fra den kalde krigen, spesielt fra perioden 1980 til 1990.

Dokumentene viser hvordan polske agenter seint på 1980-tallet reiste rundt og kartla hvor i Sør-Norge det var mest egnet å sette i land polske og russiske tropper under en invasjon.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?