STEMPLES SOM USYNLIG: Audun Lysbakkens kvinnepanel bestående av 30 kvinner.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STEMPLES SOM USYNLIG: Audun Lysbakkens kvinnepanel bestående av 30 kvinner. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

«Usynlig» kvinnepanel får mer penger

Media har skylda for at panelet ikke har vært mer synlig, mener panelets leder Loveleen Brenna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Med brask og bram lanserte likestillingsminister Audun Lysbakken sitt eget kvinnepanel bestående av 31 kvinner i Operaens foajé 1. februar.

- Jeg håper de vil gjøre et solid arbeid som vil bli husket, sa Lysbakken under lanseringen.

Lite synlige Men så langt har ikke det skjedd. En gjennomgang Aftenposten har gjort av 80 norske lokal- regional- og riksaviser, viser at kvinnene hittil har vært lite synlige i avisspaltene. Det store flertallet av kvinnene har null treff i basen de tre første månedene etter oppstarten, skriver avisa.

Det ble opprinnelig satt av 600 000 kroner til panelet, men da det ble presentert i februar, oppga liketillingsdepartmentet en ramme på rundt én million. Nå er anslaget oppe i 1,2 millioner, ifølge Aftenposten. Bare i møtegodtgjørelse har panelet brukt 680 000 kroner.

Opprinnelig skulle kvinnene jobbe fram til sommeren, for så å levere sin rapport med konkrete innspill til likestillingsminister Lysbakken. Denne fristen er utsatt til midten av september.

- Oppsiktsvekkende Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, mener det er oppsiktsvekkende at kvinnene har vært så usynlige som de er i en periode med mye likestillingsdebatt.

- Audun Lysbakken har verdens største likestillingsapparat. Og så skal han overlate en så stor og viktig del til 31 kvinner som er utpekt fordi de har erfaringer. Det er for meg ubegripelig. Da må man i det minste kunne forlange at de skaper debatt. Men det klarer de heller ikke, sier hun.

Panel-leder Loveleen Brenna slår tilbake mot kritikken og mener Marie Simonsen og andre kritikere bør vente til resultatet foreligger før de angriper panelet.

- Jeg vil ha den kritikken når vi legger fram dokumentet i høst, sier hun til Aftenposten.

Legger skylda på media Hun erkjenner at de ikke har skapt de store overskriftene ennå, men mener de først må finne ut hva de skal satse på.

- UBEGRIPELIG: Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, mener det  er oppsiktsvekkende at kvinnene har vært så usynlige som de er i en periode med mye likestillingsdebatt. Selv har hun og Ingunn Yssen skrevet bok om likestilling. 

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UBEGRIPELIG: Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, mener det er oppsiktsvekkende at kvinnene har vært så usynlige som de er i en periode med mye likestillingsdebatt. Selv har hun og Ingunn Yssen skrevet bok om likestilling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi har hatt et ganske bevisst forhold til at vi ønsker å kvalitetssikre det gi går ut med, sier Brenna.

Hun legger noe av skylda på media, og sier hun opplever det som vanskelig å komme på trykk i avisene med kroikker og debattinnlegg.

Men Loveleen Brenna trekker likevel fram noen saker panelet blir å sette fokus på: Seksualisert mobbing og reproduksjon av kjønnsroller i skolen, og fattigdom blant kvinner.

- Vi vil også se etter hvilke kvinner som ikke blir sett i dag, sier hun.

SLÅR TILBAKE MOT KRITIKKEN: Kvinnepanalets leder Loveleen Brenna.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SLÅR TILBAKE MOT KRITIKKEN: Kvinnepanalets leder Loveleen Brenna. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer