Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Usynlig, luktfri og dødelig nervegass

NEW YORK (Dagbladet): Saddam Husseins nervegass er så dødelig at selv ørsmå mengder kan drepe millioner av mennesker. FNs våpeninspektører mistenker også bøddelen i Bagdad for å ha gjemt unna raketter som med stridshoder av gass kan utrydde byer over hele Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Irak er et stort land, og myndighetene i landet har utallige muligheter til å gjemme unna slike våpen, sier FNs sjefinspektør Richard Butler.

VX-gassen er ti ganger så dødelig som den mer kjente sarin-gassen som drepte 12 og såret 5500 da den ble sluppet løs i en del av Tokios T- bane-system.
VX-gassen dreper ved at den blir pustet inn, eller når den kommer i kontakt med naken hud. Gassen dreper ved å lamme offeret.

Det spesielle med VX-gassen er at den i flytende form forblir dødelig i opp til tre uker etter at den er frigjort.

Mikroskopiske dråper fester seg på gjenstander, bladverk og gras, og kan ta livet av et offer som berører gjenstanden i løpet av ukene mens gassen er aktiv.

Luktfri

Gassen er fargeløs og luktfri, og selv en minimal mengde av gassen kan forårsake døden i løpet av minutter.

Den eneste beskyttelsen mot gassen er at kroppen dekkes fullstendig til med spesialkonstruert verneutstyr som ikke er tilgjengelig for sivilbefolkningen.
FNs sjefinspektør Richard Butler fra Australia sier hans inspektører sto i ferd med å avsløre Husseins lagre av dendødelige gassen, da diktatoren beordret de ti amerikanske inspektørene i FN-teamet utvist innen onsdag i denne uka.

Tre avvist

Tre nye FN-inspektører med amerikanske pass ble i går avvist fra Irak da de kom til landet i fly fra Bahrain. Irakiske talsmenn har sagt klart fra at landets myndigheter ikke vil tillate at amerikanske inspektører deltar i FNs arbeid når det blir gjenopptatt i dag på ordre fra sjefinspektør Richard Butler.

FNs sikkerhetsråd som møtes i kveld, har advart Irak med at aksjonen mot FN-inspektørene med amerikansk pass vil få «alvorlige konsekvenser» for Irak.

Hele Norges coronakart