Smitteutbruddet på Hurtigruten:

Usynlig smitte kan ha drevet spredningen

Smitten på Hurtigruten-seilasene kan ha spredd seg gjennom ventilasjonsanlegg, mener professor.

HER SKJEDDE DET: Ifølge professoren er det sannsynlig at coronaviruset har spredd seg gjennom ventilasjonsanlegget på Hurtigruten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix.
HER SKJEDDE DET: Ifølge professoren er det sannsynlig at coronaviruset har spredd seg gjennom ventilasjonsanlegget på Hurtigruten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Besetningsmedlemmene og passasjerene som har fått påvist coronasmitte etter to seilaser med Hurtigruten-skipet MS «Roald Amundsen» kan ha blitt smittet gjennom luftsmitte.

Det mener professor i sikkerhetsfag Torgrim Log ved Høgskolen på Vestlandet.

- Ventilasjonssystemet på et cruiseskip er ikke designet slik som det er på sykehus. På sykehus kan man regne med skikkelig smittevern, men på cruiseskip er det fare for at ventilasjonen bringer smitte rundt i rommene, sier Log til Dagbladet.

- Større risiko

Forskere har hevdet at det er større risiko enn tidligere antatt for at smittespredningen foregår via luftsmitte. Også Verdens helseorganisasjon (WHO) har erkjent dette.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Dersom luftsmitte utgjør en større risiko for spredningen av coronaviruset enn tidligere antatt, vil steder som tog, busser, restauranter, utesteder, og cruiseskip være risikoutsatt.

- På et sykehus er ventilasjonssystemet designet for å hindre smitte, men om bord cruiseskip vil ikke det være tilfellet. Der vil det vært urealistisk å ventilere ut all luft som går rundt i rommet, og dermed kan smitten spre seg. Det betyr at det er større risiko for å bli smittet der enn utendørs, utdyper Log.

HURTIGRUTEN: Smitteutbruddet på Hurtigruten-seilasene kan ha skjedd gjennom ventilasjonsanlegg, mener professor. Her ligger skipet til kai i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix.
HURTIGRUTEN: Smitteutbruddet på Hurtigruten-seilasene kan ha skjedd gjennom ventilasjonsanlegg, mener professor. Her ligger skipet til kai i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix. Vis mer

Smitteutbrudd på restaurant

Han viser til en forskningsstudie av et smitteutbrudd ved en restaurant i Guangzhou utenfor Hongkong fra april.

I studien, som Dagbladet tidligere har omtalt, kom det fram at ei 63 år gammel kvinne som var gjest ved restauranten 24. januar testet positivt for coronasmitte etter besøket. Hun hadde ikke symptomer før lunsjen, men fikk seinere feber og hoste.

I løpet av de neste to ukene ble viruset påvist hos ni andre gjester som hadde vært til stede under restaurantbesøket. Forskerne bak studien kom fram til at de ikke kan utelukke at familiemedlemmene ble smittet et annet sted enn selve restauranten, men at det for de resterende fem ser ut til å være den eneste sannsynlige kilden.

En slik smittekjede mener professoren i sikkerhetsfag også er sannsynlig på Hurtigruten.

- Som studien viser transporterer ventilasjonen smitte rundt i rommet, sier Log, som selv har publisert forskningsartikler om fordamping av vanndråper.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det er viktig å huske at coronaviruset kan spres presymptomatisk. Reporter: Frode Andresen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

- Superspredning

Joacim Rocklöv er professor i epidemiologi ved Umeå universitet. Han har forsket på covid-19-utbruddet på «Diamond Princess» hvor 712 personer ble smittet.

- Spredningshastigheten om bord på skipet var omtrent fire ganger høyere enn da viruset spredte seg på land i de verst berørte områdene i Kina. Det har sannsynligvis hovedsakelig sammenheng med hvor nær hverandre du er på et skip, har Rocklöv skrevet i en pressemelding om forskningsfunnene.

Professoren sier til Dagbladet at det er mulig at smitten på Hurtigruten-seilasene kan ha spredd seg gjennom ventilasjonsanlegget.

- Vi vet ikke helt sikkert, men det er mange mennesker på skipene, og de omgås sosialt ofte i et innemiljø der aerosolsmitte sannsynligvis sprer seg mye. Det kan føre til at mange blir smittet på samme tid, såkalt superspredning, sier Rocklöv om Hurtigruten-utbruddet.

SMITTEUTBRUDD: 36 besetningsmedlemmer på Hurtigruten-skipet MS «Roald Amundsen» har blitt bekreftet smittet av coronaviruset etter seilasene. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix.
SMITTEUTBRUDD: 36 besetningsmedlemmer på Hurtigruten-skipet MS «Roald Amundsen» har blitt bekreftet smittet av coronaviruset etter seilasene. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix. Vis mer

Må munnbind til

Professor Log har fått inntrykk av at Hurtigruten har tatt enkelte smittevernregler på alvor, men mener at å unngå å få smittede personer inn, og forhindre potensiell luftbåren smitte, der munnbind må til for å minske risikoen, har fått for lite oppmerksomhet.

- Om mannskapet bruker masker i sin normale aktivitet, og passasjerer bruker munnbind der det lar seg gjøre, vil det minske smitterisikoen, sier han, og understreker at ingen er sikret før en vaksine kommer.

Også professoren ved Umeå universitetet mener det må masker til for å unnvike en større smittespredning.

Høy sikkerhet

Begge synes det er vanskelig å svare på hvorvidt det var lurt å åpne for cruisetrafikk igjen.

- Det finnes sikkert former som er sikrere, og former som er mindre sikre. Det bør arbeides for å finne ut hvordan man best mulig kan sikre fartøyene, og sikre at risikoen for smittespredning minimeres, sier Rocklöv.

SKAM: Helseminister Bent Høie sier de som frykter at de er smittet av coronaviruset «ikke må skamme seg – men teste seg». Video: NTB Scanpix Vis mer

- Svaret vil jo være avhengig av tiltakene som ble implementert for å unngå å få smittede personer inn, og om man også begrenset luftbåren smitte. Hvis cruisetrafikk skal tillates må sikkerheten være så høy som praktisk mulig. Testing i forkant, karantene, håndvask, avstand og utstrakt bruk av munnbind, er antakelig alt sammen helt nødvendige tiltak på cruiseskip utdyper Log.

Endrer reglene

Som følge av smitteutbruddet på Hurtigruten endrer nå helsemyndighetene mulighetene for passasjerer og mannskap å gå i land fra cruiseskip med over hundre personer om bord. Det gjelder imidlertid ikke ferjer i ordinær rutetrafikk.

- Vi må ta de disse nødvendige grepene for å stanse smittespredning i Norge. Vi gjør dette nå mens vi undersøker hva som sviktet under utbruddet på Hurtigruten, har helse- og omsorgsminister Bent Høie uttalt.

Hurtigruten har lagt seg langflat og erkjent at selskapet ikke har fulgt karantenereglene.

- I dag må alle som kommer til Norge i karantene i ti dager. I tillegg må de ta en norsk smittetest før ombordstigning. Det burde også vært gjennomført blant de 16 besetningsmedlemmene fra Filippinene. Det er en svikt i våre interne prosedyrer, har konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten uttalt.

Konsernsjefen har fastslått at hendelsen bunner i manglende tilgang på informasjon.

- Manglende og for dårlig tilgang på informasjon internt i selskapet, har også ført til at vi ikke har klart å ha en så god og åpen kommunikasjon utad som vi ønsker gjennom de siste dagene, har han sagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer