Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det er viktig å huske at coronaviruset kan spres presymptomatisk. Reporter: Frode Andresen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

Usynlig smitte truer Norge

Testing og én-meter-regelen er ikke nødvendigvis nok for å stoppe spredningen av coronaviruset. Mye tyder på at en stor del av smitten skjer før man utvikler symptomer. Samtidig frykter forskere at viruset spres via luft.

Forskere verden rundt kjemper mot klokka for å avsløre hvordan coronaviruset sprer seg mellom smittetilfellene. Den siste uka har forskere hevdet at det er større risiko enn tidligere antatt for at smittespredningen foregår via luftsmitte.

Nå forteller fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Frode Forland, at en betydelig del av smittespredningen ser ut til å kunne knyttes til smittetilfeller som ennå ikke har fått symptomer – såkalt presymptomatisk smitte.

- Det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye av smittespredningen som skjer før man får symptomer. Og det er fortsatt slik at de aller fleste smitter mest like etter symptomene bryter ut, sier Frode Forland og legger til:

- Men det er påvist at det også foregår smitte før man får symptomer, og vi har sett på studier som viser at presymptomatisk smitte står for 20-45 prosent av den totale smittebyrden.

REISERÅD: Frode Forland forklarer at vi åpner opp for land hvor smitterisikoen omtrent er den samme som i Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Celina Morken. Vis mer

Truer Norge

Dette betyr at man kan føle seg helt frisk og likevel smitte andre. Dette betyr også at å teste seg ved mistanke om symptomer ikke nødvendigvis er nok, for da kan man ha vært smittsom i flere dager i forkant.

- For å ta hensyn til dette er det beste rådet at alle må forholde seg som om de er smittet allerede, uten å vite det. Og det betyr nettopp at man må holde avstand og følge smittevernrådene. Dersom du gjør det, så skal det ikke være en stor sjanse for at man kan smitte andre selv om du er smittet uten å vite det, sier fagdirektør Forland.

Å holde minst én meter avstand vil altså være blant de aller viktigste grepene for å forhindre å bli smittet, eller smitte andre. Men det trenger ikke nødvendigvis å være nok heller.

Fredag publiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) en gjennomgang av eksisterende forskning om luftsmitte og Covid-19. De konkluderer med at enkelte massesmittehendelser tyder på at sykdommen kan smitte via luft, men understreker at det trengs mer forskning på området.

Dette kan åpne for at coronaviruset kan smitte selv via mindre mengder viruspartikler, og at viruspartiklene kan reise mer enn én meter.

REISERÅD: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller under regjeringens pressekonferanse at flere har uttrykt usikkerhet over hva kriteriene for å bli coronatestet er. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Råd kan justeres

Assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, forklarer hva vi har lært om dette den siste uka:

- Vi vet det samme som vi har visst hele tida: At dette viruset primært smitter ved kontakt- og dråpesmitte. Dette er dråper som går ut fra kroppen og faller ned til bakken, men så er det også noen bitte små dråper som går lenger, som også kan inneholde viruspartikler. Så det er en risiko også utover den én-meter-regelen som vi opererer med. Det må vi huske på – særlig innendørs. Men hvor mye dette betyr, og i hvilke sammenhenger det gir smitterisiko, er ikke helt klarlagt ennå, sier Nakstad og tilføyer:

- Vi må være åpne for at rådene kan justeres hvis det er faglig grunnlag for det.

REISERÅD: Coronautbruddet har ført til omfattende nedstengning i store deler av verden. Nå gjenåpner flere land sakte, men sikkert grensene. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Treghet

Hittil har studier tydet på at Covid-19-pasienter kan gå opptil 14 dager før man utvikler symptomer.

I sin siste risikovurdering advarte FHI også om at for påviste tilfeller i Norge, så har det gjerne gått tre dager fra symptomstart til testing, og denne perioden er ikke blitt kortere den siste tida.

- Det er ekstremt sjeldent at det går opptil 14 dager før man utvikler symptomer. De aller fleste som er smittet får symptomer innen fem til sju dager, sier Forland.

- Opplever du at Norges befolkning er klar over dette?

- Det er vanskelig å vite, men det har vært en del av informasjonen som vi har gitt løpende, og det har vært i tankene våre når vi har diskutert hvordan vi skal forebygge smitte. Dette har også vært en del av begrunnelsen for å lage appen Smittestopp, fordi det er viktig å vite hvem du har vært i kontakt med selv om du ikke nødvendigvis vet at du har vært i kontakt med noen som er smittet.

CORONA: Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Utfordringen

Nakstad tror imidlertid at mange er kjent med at viruset kan smitte før man har utviklet symptomer, og at mange i den norske befolkningen er oppmerksomme på det.

- Det er vanskelig å estimere nøyaktige tall for hvor stor andel som smittes presymptomatisk. Dette på grunn av at det ikke er alle som tester seg, og mange av disse menneskene er i yngre aldersgrupper. Men det er absolutt noe man må huske på.

Han beskriver presymptomatisk smitte som selve utfordringen.

- Det er nettopp dette som er utfordringen med denne pandemien: Dersom bare personer med kraftige symptomer var smitteførende, så ville det vært mye enklere å kontrollere den. Men ettersom man kan smitte med milde symptomer, og til og med før man får symptomer, så er dette en vanskelig pandemi å stoppe.

- Ikke over

Frode Forland understreker at denne epidemien ikke er over.

- Det er urovekkende at folk glemmer bakgrunnen for disse rådene, og at det er lett at man kan bli lei av dem i det lange løp. Det er nettopp derfor det er så viktig å påpeke hvilke råd det er helt nødvendig å følge i lang tid framover, sier han og avslutter:

- Dette er ikke over. Hver uke har vi nye smittetilfeller. Det er smitte som beveger seg i samfunnet, og vi må forebygge så godt som vi kan for å forhindre nye smittetopper mange steder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!