Usynlig smitte truer Norge

Testing og én-meter-regelen er ikke nødvendigvis nok for å stoppe spredningen av coronaviruset. Mye tyder på at en stor del av smitten skjer før man utvikler symptomer. Samtidig frykter forskere at viruset spres via luft.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det er viktig å huske at coronaviruset kan spres presymptomatisk. Reporter: Frode Andresen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskere verden rundt kjemper mot klokka for å avsløre hvordan coronaviruset sprer seg mellom smittetilfellene. Den siste uka har forskere hevdet at det er større risiko enn tidligere antatt for at smittespredningen foregår via luftsmitte.

Nå forteller fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI), Frode Forland, at en betydelig del av smittespredningen ser ut til å kunne knyttes til smittetilfeller som ennå ikke har fått symptomer – såkalt presymptomatisk smitte.

- Det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye av smittespredningen som skjer før man får symptomer. Og det er fortsatt slik at de aller fleste smitter mest like etter symptomene bryter ut, sier Frode Forland og legger til:

- Men det er påvist at det også foregår smitte før man får symptomer, og vi har sett på studier som viser at presymptomatisk smitte står for 20-45 prosent av den totale smittebyrden.

Truer Norge

Dette betyr at man kan føle seg helt frisk og likevel smitte andre. Dette betyr også at å teste seg ved mistanke om symptomer ikke nødvendigvis er nok, for da kan man ha vært smittsom i flere dager i forkant.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer