Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Usynlig Trump vekker oppsikt

Rømte i bunker under opptøyer fredag kveld. I går holdt Trump seg ute av syne.

I SIKKERHET: President Donald Trump ble fredag 29. mai sendt i nødbunkers under Det hvite hus, da demonstranter samlet seg utenfor bygningen. Video: AP Vis mer

Fredag så Secret Service seg nødt til å få president Donald Trump i sikkerhet, skriver nyhetsbyrået AP.

Trump ble brakt til en bunker i Det hvite hus, da hundrevis av demonstranter samlet seg utenfor.

Noen av dem kastet stein under tumultene.

KASTET BLUSS: Voldsomme opptøyer utartet i nærheten av Det hvite hus i helga. Foto: AFP/NTB Scanpix
KASTET BLUSS: Voldsomme opptøyer utartet i nærheten av Det hvite hus i helga. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

USAs president skal, ifølge en republikaner nær Det hvite hus, ha tilbrakt nesten en time i bunkeren, som er laget for nødsituasjoner som terrorangrep, skriver AP.

Voldsomme demonstrasjoner

I går ble det en ny kveld med voldsomme demonstrasjoner i USA, den sjette på rad etter at afroamerikanske George Floyd mandag døde da han ble pågrepet av politiet i Minneapolis, skriver NTB.

Urolighetene og opptøyene spredte seg fra Boston i øst til San Francisco i vest, og i Philadelphia og flere byer i California ble det meldt om plyndring og ødeleggelser midt på dagen.

I Minneapolis kjørte en tankbil inn i en gruppe mennesker som demonstrerte på en motorveibro. Ingen demonstranter skal ha blitt skadd i det som ser ut til å ha vært en villet handling, opplyser myndighetene.

Stemningen har vært svært amper og hissig etter Floyds tragiske endelikt.

Politibetjenten, som holdt kneet sitt på nakken til Floyd i flere minutter, er siktet for drap, men demonstrantene forlanger at de tre andre involverte også etterforskes. Alle fire ble sparket etter hendelsen.

KJØRER INN I FOLKEMENGDEN: I Minneapolis kunne det endt i katastrofe da en tankbilsjåfør bestemte seg for å kjøre i full fart inn i en svær gruppe på tusenvis av demonstranter. Video: AP Vis mer

Anklager bevegelse

Fra innsiden av Det hvite hus har president Donald Trump og hans regjering opplyst at den antifascistiske Antifa-bevegelsen vil bli erklært en terrororganisasjon.

Presidenten anklager Antifa og det han omtaler som radikale venstregrupperinger for å stå bak de voldsomme opptøyene som har preget USA de siste dagene.

Det er ikke klart hvor mange fra gruppa, om noen, har deltatt i opptøyene, skriver NTB.

Trump har tatt kraftig til orde for at lov og orden gjenopprettes i USA, og han ber demokratiske borgermestere og guvernører om å bli hardere i klypa.

«Disse menneskene er ANARKISTER. Kall inn nasjonalgarden NÅ. Verden ser på og ler av dere og Sleepy Joe (Joe Biden journ.anm.). Er det dette USA vil ha? NEI!!!» skriver presidenten på Twitter.

Ute av syne

Etter dager hvor Trumps uttalte empati overfor George Floyd er blitt overskygget av presidentens trusler om å øke maktbruken mot opprørske demonstranter, valgte Trump søndag å holde seg ute av syne, skriver New York Times.

Dette til tross for at enkelte av hans rådgivere anbefalte Trump å tale til nasjonen på fjernsyn, før nok ei natt med vold og opptøyer, skriver den amerikanske storavisa.

Presidentens fravær har ikke falt i god jord hos demokater, som de siste dagene har vært skyteskiver for Trumps twittertirader.

- Det jeg ønsker å høre fra presidenten er ledelse. Jeg vil gjerne høre en ekte omsorg og bekymring for samfunnene våre og hvor vi står med raserelasjoner i Amerika, sier Atlanta-ordfører Keisha Lance Bottoms til «Meet the Press» på NBC.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!