Russlands invasjon av Ukraina:

«Usynlig» våpen kan bli avgjørende

De viktigste våpnene i Ukrainas arsenal er ikke i seg selv fantastiske, men effekten de har på Russlands taktikk, kan være helt avgjørende, mener tidligere norsk forsvarstopp.

DØDELIG KOMBO: Ukraina har blitt lovet langtrekkende rakettartillerisystemer. I kombinasjon med et usynlig våpen, kan det slå beina under Russlands ubønnhørlige bombardement. Foto: Reuters / NTB
DØDELIG KOMBO: Ukraina har blitt lovet langtrekkende rakettartillerisystemer. I kombinasjon med et usynlig våpen, kan det slå beina under Russlands ubønnhørlige bombardement. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske invasjonen av Ukraina har fulgt samme brutale oppskrift som i Tsjetsjenia og i Syria. Først har Russland bombet sine mål sønder og sammen, for deretter å sende inn bakkestyrker.

Den voldsomme bruken av artilleri er avgjørende for måten Russland fører strid på, ifølge den tidligere forsvarstoppen Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant.

- Det er ingen avansert strid Russland fører. De skyter og skyter og skyter til de har ødelagt det meste, og sender deretter inn en bølge av bakkestyrker, sier han.

Å forhindre og forstyrre Russlands bruk av artilleri, kan bli avgjørende for krigens gang, mener Dalhaug. Våpnene som skal til for å gjøre det, er allerede på vei inn i Ukrainas arsenal.

Gevinst før bruk

Én kombinasjon av to ulike våpentyper vil kunne tvinge Russland til å delvis oppgi, eller i alle fall endre, sin taktiske bruk av artilleri, forteller den pensjonerte generalløytnanten.

Den ene våpentypen er behørig omtalt, den andre har gått under offentlighetens radar.

Nylig lovet både USA og Storbritannia å forsyne Ukraina med hvert sitt rakettartillerisystem: Henholdsvis Himars og M270 MLRS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer