Den russiske invasjonen av Ukraina har fulgt samme brutale oppskrift som i Tsjetsjenia og i Syria. Først har Russland bombet sine mål sønder og sammen, for deretter å sende inn bakkestyrker.
Den voldsomme bruken av artilleri er avgjørende for måten Russland fører strid på, ifølge den tidligere forsvarstoppen Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant.

Advarer om imperium-planer
- Det er ingen avansert strid Russland fører. De skyter og skyter og skyter til de har ødelagt det meste, og sender deretter inn en bølge av bakkestyrker, sier han.
Å forhindre og forstyrre Russlands bruk av artilleri, kan bli avgjørende for krigens gang, mener Dalhaug. Våpnene som skal til for å gjøre det, er allerede på vei inn i Ukrainas arsenal.
Gevinst før bruk
Én kombinasjon av to ulike våpentyper vil kunne tvinge Russland til å delvis oppgi, eller i alle fall endre, sin taktiske bruk av artilleri, forteller den pensjonerte generalløytnanten.
Den ene våpentypen er behørig omtalt, den andre har gått under offentlighetens radar.
Nylig lovet både USA og Storbritannia å forsyne Ukraina med hvert sitt rakettartillerisystem: Henholdsvis Himars og M270 MLRS.

Klager: - Utmattende
Felles for systemene er at de er mer langtrekkende enn artilleriet Ukraina allerede har. I tillegg er de svært presise og mobile.
- Hvis man har systemer russerne vet rekker fram til dem, vil de endre operasjonsmønsteret sitt. Det oppnår man selv uten å skyte. Framover er Russland nødt til å kjøre skytset inn, skyte litt, og deretter flytte stillingene, for de vet at de kan bli truffet. De vil bruke mer tid på å flytte ammunisjon og skyts, og mindre tid på å avfyre det, sier Dalhaug.
Reduserer bruk og treffsikkerhet
I kombinasjon med rakettartillerisystemene Himars og M270 MLRS vil et usynlig våpen kunne ha «betydelig effekt», mener den pensjonerte generalløytnanten.
- I tillegg til artillerisystemene er det en annen ting Ukraina har fått, og vil fortsette å få, mye av, som ikke er så synlig: Utstyr til elektronisk krigføring, sier Dalhaug.

- Vil ødelegge Europa
Spesifikt tenker han på materiell som kan «jamme», altså forstyrre og forhindre, GPS-signaler.
- Russisk artilleri har behov for å posisjonere seg, og til det trenger de GPS. Har man elektronisk krigføringsutstyr som kan «jamme» eller forstyrre russernes GPS-signaler, får de ikke posisjonert artilleriet korrekt og da blir både treffsikkerheten til og bruken av artillerisystemet redusert, sier den pensjonerte generalløytnanten.
- Gir russerne framgang
Slikt utstyr har mulighet for å målrette seg mot fienden, og vil ikke nødvendigvis gå utover egne kapabiliteter, forklarer Dalhaug.
- For å si det veldig enkelt er det bare et visst antall kanaler som er tilgjengelig for både ukrainske og russiske styrker. Man kan ikke «jamme» hele frekvensbåndet hele tida, men man kan «jamme» delene av frekvensbåndet man selv ikke bruker. Derfor kan Ukraina styre «jammingen» mot frekvensene de selv ikke er avhengige av, sier han.
Han vil ikke underspille rollen til andre type våpen Ukraina har fått, for eksempel panservernraketter, artillerikanoner, droner og stridsvogner.
Likevel anser Dalhaug det som avgjørende at Ukraina får større slagkraft i møte med det nådeløse russiske artilleriet.
- Det som gir russerne framgang, om enn begrenset, er artilleri. Da er det viktig for Ukraina å få våpen og systemer som kan redusere effekten av det russiske artilleriet, sier den pensjonerte generalløytnanten.