Russlands invasjon av Ukraina:

«Usynlig» våpen kan bli avgjørende

De viktigste våpnene i Ukrainas arsenal er ikke i seg selv fantastiske, men effekten de har på Russlands taktikk, kan være helt avgjørende, mener tidligere norsk forsvarstopp.

DØDELIG KOMBO: Ukraina har blitt lovet langtrekkende rakettartillerisystemer. I kombinasjon med et usynlig våpen, kan det slå beina under Russlands ubønnhørlige bombardement. Foto: Reuters / NTB
DØDELIG KOMBO: Ukraina har blitt lovet langtrekkende rakettartillerisystemer. I kombinasjon med et usynlig våpen, kan det slå beina under Russlands ubønnhørlige bombardement. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske invasjonen av Ukraina har fulgt samme brutale oppskrift som i Tsjetsjenia og i Syria. Først har Russland bombet sine mål sønder og sammen, for deretter å sende inn bakkestyrker.

Den voldsomme bruken av artilleri er avgjørende for måten Russland fører strid på, ifølge den tidligere forsvarstoppen Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant.

- Det er ingen avansert strid Russland fører. De skyter og skyter og skyter til de har ødelagt det meste, og sender deretter inn en bølge av bakkestyrker, sier han.

Å forhindre og forstyrre Russlands bruk av artilleri, kan bli avgjørende for krigens gang, mener Dalhaug. Våpnene som skal til for å gjøre det, er allerede på vei inn i Ukrainas arsenal.

BOMBET NORSK ARTILLERIVOGN: Det russiske forsvaret hevder de har bombet og ødelagt en norsk artillerivogn i Ukraina. Video: AP / TV Zvezda. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Gevinst før bruk

Én kombinasjon av to ulike våpentyper vil kunne tvinge Russland til å delvis oppgi, eller i alle fall endre, sin taktiske bruk av artilleri, forteller den pensjonerte generalløytnanten.

Den ene våpentypen er behørig omtalt, den andre har gått under offentlighetens radar.

Nylig lovet både USA og Storbritannia å forsyne Ukraina med hvert sitt rakettartillerisystem: Henholdsvis Himars og M270 MLRS.

Felles for systemene er at de er mer langtrekkende enn artilleriet Ukraina allerede har. I tillegg er de svært presise og mobile.

- Hvis man har systemer russerne vet rekker fram til dem, vil de endre operasjonsmønsteret sitt. Det oppnår man selv uten å skyte. Framover er Russland nødt til å kjøre skytset inn, skyte litt, og deretter flytte stillingene, for de vet at de kan bli truffet. De vil bruke mer tid på å flytte ammunisjon og skyts, og mindre tid på å avfyre det, sier Dalhaug.

UKRAINA: Fredag 3. juni er det 100 dager siden Russland invaderte Ukraina 24. februar - 100 dager preget av frykt, død, smerte og håp. Video: Reuters / AP / Verkhovna Rada of Ukraine / Telegram Vis mer

Reduserer bruk og treffsikkerhet

I kombinasjon med rakettartillerisystemene Himars og M270 MLRS vil et usynlig våpen kunne ha «betydelig effekt», mener den pensjonerte generalløytnanten.

- I tillegg til artillerisystemene er det en annen ting Ukraina har fått, og vil fortsette å få, mye av, som ikke er så synlig: Utstyr til elektronisk krigføring, sier Dalhaug.

Spesifikt tenker han på materiell som kan «jamme», altså forstyrre og forhindre, GPS-signaler.

- Russisk artilleri har behov for å posisjonere seg, og til det trenger de GPS. Har man elektronisk krigføringsutstyr som kan «jamme» eller forstyrre russernes GPS-signaler, får de ikke posisjonert artilleriet korrekt og da blir både treffsikkerheten til og bruken av artillerisystemet redusert, sier den pensjonerte generalløytnanten.

HEMMELIG: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom natt til mandag 6. juni med en kryptisk beskjed til folket. Video: Zelensky_official / Telegram / AP / Reuters Vis mer

- Gir russerne framgang

Slikt utstyr har mulighet for å målrette seg mot fienden, og vil ikke nødvendigvis gå utover egne kapabiliteter, forklarer Dalhaug.

- For å si det veldig enkelt er det bare et visst antall kanaler som er tilgjengelig for både ukrainske og russiske styrker. Man kan ikke «jamme» hele frekvensbåndet hele tida, men man kan «jamme» delene av frekvensbåndet man selv ikke bruker. Derfor kan Ukraina styre «jammingen» mot frekvensene de selv ikke er avhengige av, sier han.

Han vil ikke underspille rollen til andre type våpen Ukraina har fått, for eksempel panservernraketter, artillerikanoner, droner og stridsvogner.

Likevel anser Dalhaug det som avgjørende at Ukraina får større slagkraft i møte med det nådeløse russiske artilleriet.

- Det som gir russerne framgang, om enn begrenset, er artilleri. Da er det viktig for Ukraina å få våpen og systemer som kan redusere effekten av det russiske artilleriet, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer