Usynlige jenter sliter

Får sjelden diagnosen AD/HD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jenter utgjør bare 20 prosent av de som blir henvist til hjelpeapparatet for AD/HD-problematikk, selv om AD/HD rammer nesten like mange jenter som gutter.

Dette skyldes at diagnosekriteriene er mer tilpasset gutter, skriver Aftenposten. Ofte virker sykdommen annerledes på jenter enn på gutter. Dermed risikerer jenter med AD/HD å bli feildiagnostisert.

- Jenter som har AD/HD er sjelden hyperaktive, de er drømmende, stille og rolige - nærmest innadvendte. De har imidlertid samme grad av oppmerksomhetssvikt som gutter, sier Rita Tangen og Anne-Lise Farstad, rådgivere ved Torshov kompetanse senter.

Deres prosjekt om jenter med AD/HD konkluderer med at jentenes oppmerksomhets- og konsentrasjonsvansker ofte feiltolkes. Emosjonelle vansker, adferdsproblemer og fagvansker legges vanligvis til grunn for jentenes oppførsel.

- Disse jentene er ikke til sjenanse for noen, og dermed skjønner ikke omgivelsene hvilke problemer jentene faktisk sliter med. I mange tilfeller blir diagnosen aldri stilt, forteller rådgiverne. I tillegg sliter jentene i større grad med tilleggsvansker som adferdsforstyrrelser, innlæringsvansker, dysleksi og emosjonelle forstyrrelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer