Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne-Elisabeth Hagen

Usynlige prikker kan løse mysteriet

Politiet mener de vet hvilken skrivermodell som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet funnet i boligen til Anne-Elisabeth og Tom Hagen. Nå jobber 35 etterforskere på spreng for å oppklare Norges største krimmysterium.

INGEN SVAR: 31. oktober i 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

Det kom aldri noe svar i 2019. Spørsmålet alle har stilt seg, men ingen har kunnet besvare, står der fremdeles. Ei ny høytid er feiret hos Hagen-familien, men for andre år på rad har en plass stått tom under juleselskapene. Kan ikke noen bare fortelle dem hvor Anne-Elisabeth er?

Politiets etterforskning er for lengst satt i gang igjen for fullt etter jula. 35 etterforskere jobber nå utelukkende med en oppgave - å løse Norges største krimmysterium. Å finne ut hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen.

En ny plan

På det meste har antallet etterforskere vært godt over 100. Men til tross for at man nå er nede i en tredjedel av bemanningen på saken, er politiinspektør Tommy Brøske ved godt mot.

- Det er fremdeles god framdrift i etterforskningen, forsikrer han, og legger til:

- Vi jobber stort sett med den samme og strukturerte etterforskningen som før, men med en revidert plan. Denne inneholder blant annet en rekke etterforskningsskritt som skal sluttføres i tida framover.

Gjenstand for etterforskning

Blant etterforskningsskrittene ligger blant annet det som internt omtales som gjenstandsprosjektet. Skoavtrykk, skokjøp, trusselbrevet, konvolutten det lå i og strips funnet i boligen. Ingen av disse er ferdig etterforsket, og førstnevnte prioriteres nå høyt hos politiet.

- Skoene er det færrest av, så det er naturlig å starte der, forklarer Brøske.

FORSVINNING: For første gang på lenge var det igjen aktivitet fra politiet på eiendommen der Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Video: Henning Lillegård Vis mer

Etter å ha skaffet seg god dokumentasjon og oversikt, jobber politiet nå med å fysisk spore opp de personene som mellom august 2016 til 31. oktober 2018 betalte sko av typen Sprox i Spar Kjøp-butikker nær familiens bolig på Fjellhamar i Lørenskog. Skoavtrykkene i boligen estimeres til å være av størrelse 44, 45 eller 46. Det er lett å trekke raske konklusjoner bare ut ifra størrelsen, men svaret er ikke nødvendigvis like lett.

- Til tross for skostørrelsen på åstedet, så er det flere kvinner blant kjøperne. Dermed får vi et ekstra ledd i etterforskningssporet, hvor vi må prøve å finne ut hvem de har kjøpt skoene til, forklarer Brøske.

Flere tusen skrivere

Kalenderen viste 17. oktober, da politiet kunne avsløre at de hadde gjort viktige funn i etterforskningen. Svar på undersøkelser av både papiret trusselbrevet var skrevet på og konvolutt det lå i, var da kommet. Produksjonsstedet skal ha vært henholdsvis Portugal og Tyskland. Felles for dem begge, var at de ble solgt hos Clas Ohlson.

Arbeidet har også dreid seg om å finne ut hvor og når brevet kan ha blitt skrevet ut. Ved hjelp av små prikker, usynlige for det blotte øyet, kan viktige svar ha blitt gitt.

SMÅTT: Mikroprikker kan gi viktige svar rundt trusselbrevet funnet i Hagens bolig. Foto: Electronic Frontier Foundation
SMÅTT: Mikroprikker kan gi viktige svar rundt trusselbrevet funnet i Hagens bolig. Foto: Electronic Frontier Foundation Vis mer

Fenomenet er på ingen måte ukjent innen politiarbeid. Ifølge BBC kan prikkene avsløre blant annet når utskriften av et dokument ble gjennomført. Såkalte mikroprikker avsatt fra skriveren gjerningspersonene brukte, kan ende opp som en av brikkene som løser forsvinningen.,

Brøske understreker imidlertid at politiet også her står overfor en rekke utfordringer. Det til tross for at de har kommet langt på vei.

- Det finnes ulike undersøkelser for å spore en skriver. Vi mener vi har kommet oss fram til riktig merke og modell, men det er veldig mange muligheter. Flere modeller bruker samme komponenter, noe som gjør at man kan sitte igjen med et visst antall modeller og flere tusen solgte enheter av hver av disse, sier politiinspektøren.

BILSPORET: Politiet jobber nå med å kartlegge eiere og førere av 20 bilder som skal ha vært i området rundt Langvannet, dagen Anne-Elisabeth Hagen skal ha blittt kidnappet. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer

Bilder uten svar

Mens skrivermodeller og skokjøpere granskes, jaktes det samtidig på kjøretøy og førere som har oppholdt seg i nærheten av Sloraveien 31. oktober i 2018. Fremdeles mangler identifisering av i underkant av ti biler.

Overvåkningsbilder av dårlig kvalitet, gjør jobben ekstra krevende. Dette gjelder blant annet en bil som kjørte på gangveien ved milliardærekteparets bolig dagen Anne-Elisabeth Hagen forsvant.

- Den bilen er vi interessert i, og ingen fører har meldt seg. Bildekvaliteten av den aktuelle bilen er dårlig, så vi er avhengig av å få hjelp. Det er blant annet gjort rekonstruksjoner for å forsøke å finne ut hva slags bil det kan være, men vi har ikke kommet til noen konklusjon, sier Brøske.