Ut av buret

I et intervju med Dagbladet i dag sier Venstre-leder og næringsminister Lars Sponheim at han liker å gå i fjellet og snakke med sauene sine. Det bør han gjøre oftere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvis han hadde forbeholdt en del av tankene sine til de firbeinte, ville statsminister Bondevik og resten av regjeringen blitt spart for mye. Men Bondevik vet godt at hans liv som statsminister hviler på Sponheims skuldre. Derfor må han godta at regjeringen blir gjort til latter av det ene merkelige Sponheim-utspillet etter det andre.

-Jeg forstår at Sponheim er utålmodig, sier Bondevik, noe som i seg selv er absurd. Statsministeren slutter seg dermed til rekken av regjeringens kritikere. Hvordan i all verden kan regjeringen vente at velgerne skal bli fornøyde, når statsråd Sponheim etter eget utsagn plages av smerter ved å sitte der, og statsministeren til alt overmål sier han forstår hvorfor mannen har det vondt? Selvsagt er regjeringssjefen fly forbanna, men Bondevik stakkar, han må bare jatte med og opptre som bibelen foreskriver; vende det andre kinnet til.-Smertegrensen er nådd, sa Sponheim til Adresseavisen i går og fortsatte: -Jeg sitter ikke i regjeringen for å ofre Venstre. Jeg vurderer kontinuerlig om det vil være mer hensiktsmessig å gå ut av regjeringen for i stedet å kunne arbeide for ren Venstre-politikk. Det er regjeringens næringspolitikk som er hovedproblemet for Sponheim - hans eget ansvarområde.Han er med andre ord misfornøyd med seg selv. Vi vet at Sponheim lenge kjempet for å bli finansminister da partiene forhandlet om å danne regjering. Det ville ikke skapt lite røre i valuta- og rentemarkedet hvis vi hadde hatt en finansminister som hadde for vane å ta avstand fra regjeringens økonomiske politikk. På den posten er nok sindige Restad å foretrekke. Det er ikke enkelt å se hvilke saker Venstre har fått gjennomslag for, det har Sponheim rett i. Men når han framstiller det som om innstrammingene har gått for langt og rammer småbedriftene, så tar han feil. Hovedproblemet med regjeringens politikk er ikke at innstrammingene har gått for langt, snarere at de ikke evner å få flertall for tiltakene i Stortinget. Etter det siste utspillet fra Venstre-lederen bør regjeringen ta seg tid til å diskutere arbeidsformene. Hvis partnerskapet skal føres videre med full frihet for de tre partiene til å markere sin egen politikk på tvers av regjeringen, vil velgerne miste oversikten over hva som er regjeringens politikk. Da blir målet for regjeringen først og fremst å holde Ap unna regjeringskontorene, ikke å få flertall for egne saker. En kan si mye om en slik arbeidsform, men fast styring er det ikke.Lars Sponheim skal ha æren for å ha gjenreist Venstre. Han skjøv tidligere partileder Odd Einar Dørum brutalt til side, tok styringa og la grunnlaget for at Venstre skulle komme på Stortinget med en gruppe på seks. Men om han er en bedre partileder enn Dørum, så er Dørum en langt mer vellykket statsråd. Dørum har håndtert vanskelige saker på løpende bånd med en statsrådautoritet det var vanskelig å forestille seg at han hadde, mens Sponheim er utspillsmakeren som får til lite. Sponheim er glad i dyr, noe han viser til stadighet. Han bruker ofte dyreallegorier når han skal lage sine spissformuleringer:

Den normale forståelsen av utsagnet vil være at når smertegrensen er nådd, så orker man ikke mer. Men Sponheim skal åpenbart ikke tas helt alvorlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer