Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ut av bygda

Bygdeungdom vil gi liv til urbaniseringen. Nå viser en fersk undersøkelse at stadig flere ungdom ønsker å flytte ut av bygda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av guttene og 70 prosent av jentene i alderen mellom 16 -19 år kommer ikke til å bo i hjemkommunen i framtid, skal vi tro deres beretninger om dette, opplyser Nationen.

Undersøkelsen er foretatt i tre ulike bygdesamfunn på Sunnmøre.

Ungdommene som har deltatt i undersøkelsen gir uttrykk for at de ikke trives i hjemkommunen. Disse ungdommene ønsker andre møteplasser enn bensinstasjoner og de ønsker å reise fra sladderen.

Professor Jørgen Amdam fra Møreforskning som har utført undersøkelsen sier til Nationen at det i gode økonomiske tider får et press i retning av å forherlige bymiljøer.

Amdam understreker at flytting som regel er en enveisoperasjon. Unge reiser for å ta utdanning og har dermed større muligheter for å få jobb i sentrale områder. For ungdommen legger større vekt arbeidsmarked enn det fysiske miljøet i hjembygda. Nå går professoren inn for å sette i gang tiltak for å snu tilstrømming av unge til byene.