Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ut av pengeskapet

I Høyre er de åpne om homofili, men hvem som gir partiet penger, skal holdes skjult i skapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I HØYRE ER MAN

kledelig moderne og liberale når det gjelder holdninger til verdispørsmål, abort og seksuell legning. Partiets homofile er kommet ut av skapet. Når det er klingende mynt i sikte og det involverer rike doldiser som foretrekker diskresjon, ser det ut til at de er preget av samme holdning som når man gir kollekt i kirka. Man må gjerne gi mye, men ikke vifte med hundrelappene. Men det er ikke samme sak å donere til «arbeid i menigheten» som til et politisk parti som forvalter fellesskapets interesser.

DET ER

krampetrekninger vi er vitne til. Høyres praksis med å holde økonomiske bidragsytere hemmelig må endres. Det er bare et spørsmål om tid. Enten tvinges Høyre til å åpne seg gjennom en lovendring, eller så finner de ut at det i et åpent moderne samfunn ikke går an å drive hemmelighold. Prinsipielt har de gitt sin støtte til en lovendring som betyr større åpenhet også lokalt. Og framtredende representanter for partiet signaliserer at partiet bør offentliggjøre disse givere. Men i praksis når pengene ligger på bordet, er prinsippene åpenbart så lavt priset at de gjerne skjuler både person og beløp bare pengene kommer inn i partikassa.

DET ER LITE

imponerende når finansminister Per-Kristian Foss som i fjor gikk inn for åpenhet, i år lar sitt eget fylkesparti love full diskresjon når de tigger penger. Slik holdningsløshet blir tydelig når valgkampen nærmer seg og mangelen på velgere og penger er prekær. Det er næringslivstoppen Diderik Schnitler som er Oslo Høyres sjefinnsamler. Han ser fullstendig bort fra de viktige argumentene som handler om demokratiske grunnprinsipper, mistanker om økonomiske bindinger mellom folkevalgte og næringsinteresser og til sjuende og sist om faren for korrupsjon.

I STEDET

for å tenke over disse problemene går Høyre til angrep på Arbeiderpartiet og pengestøtten fagbevegelsen gir sosialdemokratene. Jeg er enig i at bidragene fra fagbevegelsen til Ap også skaper bindinger, men det reiser likevel ikke de samme spørsmålene om åpenhet og skjulte sammenhenger. Det finnes ingen velgere i landet som ikke vet at LO åpner lommeboka når Jens skal ut i valgkamp, det er et institusjonalisert samarbeid. Men det er mange velgere som lurer på om hvor mye som kommer fra Løvenskiolder, Astruper og hvem-vet-vi.

I OSLO ER

Høyres prosjekt å selge ut, privatisere og legge ut på anbud. I en slik politisk sammenheng er det enda viktigere med åpenhet. Paradoksalt nok stiller reglene for bidrag til partiene nasjonalt strengere krav til åpenhet enn tilfellet er for lokale bidrag. Det er kommunestyrene, eller som i Oslo, bystyre og byråd, som gir konsesjoner, avgjør anbud, vedtar salg av eiendom og selskaper og ikke minst er den utøvende myndighet i bygge- og reguleringssaker. En eiendoms verdi i Oslo avgjøres i virkeligheten av politikerne; tillates det å bygge f.eks. kjøpesenter på tomta, blir verdien høy, mens begrensninger, miljøkrav og bevaring kan gi lav verdi.

VI VET

at Smartclub-eier Atle Brynestad har bidratt til Oslo Høyres valgkamp og sittet i innsamlingsutvalget, samtidig som han nylig fikk en kontrakt fra kommunen om bygging og utleie av et sykehjem på Midtåsen. Jeg påstår ikke her at det er foregått ting på bakrommet som ikke tåler dagens lys, men det er legitimt å stille spørsmålet om det så lenge Oslo Høyre hemmeligholder rause givere. Det er også en kjensgjerning at Jonas Ramm sitter i Høyres innsamlingsutvalg, samtidig som han hadde interesser i at byrådet og bystyregruppa gikk inn for at Ramms selskap skulle stå for milliardutbyggingen på Tjuvholmen. Lukkethet kan også skape ubegrunnet mistanke.

OM LAG FIRE MILLIONER

kroner samler Oslo Høyre inn før denne valgkampen, ifølge Aftenposten. Pengene kommer fra mange som har sterke forretningsinteresser som påvirkes av lokalpolitikerne i Oslo. Innsamlingsleder Diderik Schnitler hevdet i et intervju med TV2 tidligere denne uka at folk med et sterkt engasjement for Høyre, må kunne få støtte en sak de tror på uten å stå til rette for det offentlig. Med en slik begrunnelse er det grunn til å stille spørsmål om Høyres rike onkler ikke er sterke nok i troen på partiet til å stå fram. For det er vel ikke av ren beskjedenhet eller flauhet at de sender sjekkene anonymt.