Ut av skapet, Haakon!

Kronprins Haakon nøler med å holde appell under demonstrasjonen mot rasisme i dag. Det holder ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsen ble overfalt av pressen på trappa til Konserthuset i Oslo i går kveld. Han var mer talefør enn sin far, kongen, men ventet likevel med å forplikte seg.

Haakon bestemmer (eller Slottet bestemmer) i løpet av formiddagen om han skal stille opp i demonstrasjonen i Oslo klokka 18 og lese et forsiktig formulert budskap. Gjør det, Haakon!

Dagbladet.no skrev i går at kong Haralds reaksjoner på naziterroren var pinlige.

Kronprins Haakons svar var hakket bedre, men vitnet likevel ikke om at våre representanter i Drammensveien og Ullevålsveien helt har forstått hva som foregår.

Fantasier

Kongehuset representerer oss alle, Carl I. Hagen og Kjell Magne Bondevik, Rune Gerhardsen og Per-Kristian Foss.

På et vis også tullingene som har gått seg vill i Erik Blüchers fantasiverden og endetids-kommunistene som kryster krisen etter drapet på Benjamin Hermansen til siste blodsdråpe.

Ingen forlanger at de kongelige skal ta stilling i den ideologiske striden. Heller ikke i det pinlige partistrevet som utfolder seg etter drapet på Holmlia. Mange av oss reagerer med sterk motvilje på karrierepolitkernes kjekling.

Avskyelig

Vi er forvirret, alle. Men noen få ting er klare, og dem kan du målbære:

Vold mot med- eller motmennesker er avskyelig. De som begår slikt, taper. De mister kontrollen over eget liv, egne muligheter.

-Glem hva førerne forteller. Lytt til fornuft. Les litt historie. Tenk over hva 'store' tanker har ført til.

-Vi kan mislike A- og B-gjenger. Innvandring for den saks skyld. Trygdemisbruk, selvfølgelig.

Men dette dreier det seg om livsrett. Nynazistene er få, og truer trolig færre. De kommer ikke til å ta makten i Norge.

Talerstol

Men de drepte etter hva vi vet Benjamin Hermansen, og de ønsker å drepe flere.

Kronprins Haakon kan ikke stanse volden. Ingen forlanger at han skal rydde i alle forvirrede hoder. Men han har en talerstol, og blir hørt tydeligere enn noen annen. Vi venter å høre ham i dag.

Og helst vil vi høre ham personlig. Kronprinsen tilbrakte to år i den amerikanske smeltedigelen, på Berkeley i California. Han har sikkert venner, iallfall bekjente, av alle farger. Han vanker på Quart-festivalen og har før, i ekte vendinger, tatt avstand fra rasisme.

Og la oss slippe omtrentligheter som 'tankene går til de etterlatte '. Benjamin Hermansen var enebarn, moren hans er enke. Det sitter ett menneske igjen etter drapet. Så send en personlig hilsen til henne, Haakon.