Ut av USA, inn i EU?

Økende USA-skepsis og økende EU-sympati er to trender som, hvis de holder seg, bryter med noen lange linjer i norsk historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE SOM TROR at en dårlig måling er nok til å rokke grunnleggende ved Norges langvarige USA-orientering, risikerer å ta like feil som de er sikre på at det nå er under utvikling et stabilt flertall for ja til norsk EU-medlemskap. I det første tilfellet handler det om bærebjelken i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk siden krigen. I det andre tilfellet om selve hovedskillet i norsk politikk de siste førti åra.

Men likevel: Det er en slags prestasjon av president George Bush å skusle bort så mye sympati, støtte og beundring som han har klart i løpet av det drøye året som er gått siden terrorangrepene 11. september 2001. I Aftenposten i går sier førsteamanuensis Ole Moen at vi må nesten førti år tilbake til Vietnamkrigen for å finne like sterke antiamerikanske stemninger i befolkningen som de meningsmålingsbyrået Opinion nå i høst måler i det norske folk. 64 prosent har fått et mer negativt syn på USAs politikk i løpet av det siste året. Det får Aftenposten til å skrive den mest USA-kritiske lederartikkelen jeg kan huske å ha lest i den avisa noen gang.

OG DET ER GRUNN til å spørre om det er en sammenheng når denne svingningen kan registreres samtidig som tilhengerne av norsk EU-medlemskap i befolkningen går opp til et klart forsprang på flere målinger. Sammenhengen er der muligens, selv om det er en rekke andre faktorer og forhold som påvirker svingningene i hver av målingene, helt uavhengig av hverandre. Den forrige EU-målingen her i avisa viste for eksempel at det er EU-utvidelsen med ti nye medlemmer som får flere nordmenn til å stille seg positive til unionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer