- Ut fra forskningen på dette, vil vinteren mange steder være borte om 50 år

Det er på tide å bli nervøs. Hvit jul vil etter hvert være historie i vinternasjonen Norge.

FORSVINNER?: Den første uka i desember kom vinteren til Bergen, her fra Sandviken. Noen tiår fram i tid, vil Bergen, og andre kystnære og folkerike områder, stå i fare for å oppleve vinter etter vinter uten snø og særlig med kuldegrader. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet
FORSVINNER?: Den første uka i desember kom vinteren til Bergen, her fra Sandviken. Noen tiår fram i tid, vil Bergen, og andre kystnære og folkerike områder, stå i fare for å oppleve vinter etter vinter uten snø og særlig med kuldegrader. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er det snø der du bor? Går det mot en hvit jul?

Gled deg mens du kan. Om 30 til 50 år kan store deler av Norge være en årstid fattigere.

Vinteren er, etter alle solemerker, på hell.

- Vi snakker om radikale endringer innenfor et tidsperspektiv på oppmot 50 år, sier seniorrådgiver Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Våt og grønn jul Instituttet har brukt klimamodeller til å beregne utsiktene for hvit jul i tiårene som kommer. I osloområdet vil det jevnlig være snø de neste tiårene, men her, og i en rekke kystnære og befolkningsrike områder, er vintrene truet av en gjennomssnittstemperatur som sakte stiger.

Kystnære byer som Larvik, Tønsberg, Moss og Fredrikstad ligger tynt an. Det samme gjør byene langs vestlandskysten.

Gjennom de siste 30 år har det gradvis biltt varmene, slik at gjennomsnittstemperaturen om vinteren er på rundt null grader. I 30-50-årsperpektivet Meteorologisk institutt har regnet på, vil temperaturen stige ytterligere.

Vinteren, og jula, blir da våt og grønn, ikke hvit og kald.

- Vi ser tydelig av dataene at vinteren krymper i begge ender. Høsten strekker seg lenger ut, ofte må vi ut i desember før minusgrader og snø etablerer seg. Vi vil få færre vintre med snø. På kort sikt merkes ikke endringene, men i et lenger perspektiv er dette radikale endringer, sier Isaksen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer