VILLE KJEMPE FOR NY AVSTEMNING: I mai sa Ut-general Nigel Farage at han ville kjempe for en ny folkeavstemning dersom bli-siden vant med liten margin. Foto: NTB Scanpix
VILLE KJEMPE FOR NY AVSTEMNING: I mai sa Ut-general Nigel Farage at han ville kjempe for en ny folkeavstemning dersom bli-siden vant med liten margin. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ut-generalen i mai: - Et resultat på 52-48 er langt på vei en uoppklart sak

Nigel Farage ville kjempe for ny avstemning dersom «remain»-siden vant med liten margin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Husker du da Nigel Farage sa at et resultat på 52-48 burde føre til ny folkeavstemning?», spør den britiske avisa Metro i dag.

I et intervju med avisa Mirror sa Nigel Farage, Ut-general og leder i UK Independence Party (UKIP) at han kom til å kjempe for en ny folkeavstemning, dersom bli-siden vant med liten margin.

Liten margin ble definert som et 52-48-resultat, av Farage selv.

Resultat på 52-48, men andre vei

- Et resultat på 52-48 er på lang vei en uoppklart sak. Dersom bli-siden vinner med alt fra to tredjedeler til én tredjedel, er saken avsluttet, sa han til Mirror.

Det samme gjaldt imidlertid ikke hans egen side, som i dag gikk seirende ut av avstemningen - med nettopp 52 prosent av stemmene.

Og Farage var klar i sin tale allerede forrige måned.

- Ja, vi kommer til å vinne! Det jeg ser på som en uendelig negativ klaging fra Cameron sin side, gjør at folk skremmes fra å stemme. Alle disse dommedagstingene, sa han til britiske Mirror.

Det ble også bekreftet overfor BBC dagen etter, da de spurte om annonseringen hans av en kamp for en ny avstemning, betød det samme som at han trodde ut-siden kom til å tape.

- Jeg tror vi kommer til å vinne. Men dersom det skulle bli et snevert tap, vil det være en stor andel, spesielt innad i Concervative Party, som kommer til å føle at statsministeren ikke har spilt et rettferdig spill. At bli-siden bruker langt mer penger enn ut-siden, og en ergelse kommer til å bygge seg opp dersom vi skulle tape, sa han til BBC.

Gikk tilbake på valgløfter

Da resultatet var klart i dag tidlig, holdt Farage en seierstale for sine egne støttespillere:

- Dette er for de ekte menneskene, for de vanlige menneskene, for de anstendige menneskene, sa han blant annet.

Han uttalte også at ut-siden hadde kjempet mot multinasjonale, mot store banker, stor politikk, løgner, korrupsjon og bedrageri og valgte å omtale dagen i dag som Storbritannias frigjøringsdag.

Ikke lenge etter fikk han kritikk for å ha gått tilbake på egne valgløfter.

Under valgkampen lovet Ut-siden, med Nigel Farage i spissen, 350 millioner pund til britisk helsevesen

Det gikk han i dag tilbake på.