Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ut i frihet etter 29 år

Her rusler sikringsfangene Rolf og Jan ut av porten på Ila landsfengsel. Forhåpentligvis for siste gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har vært bak gitteret i til sammen 29 år. Nå får de sjansen til et liv i frihet i overgangsbolig. Et nytt og oppsiktsvekkende tiltak for sikringsdømte med de aller dårligste framtidsutsiktene.

På egen hånd

Bak satsingen står Kirkens Bymisjon. Prosjektet ledes av Odd-Cato Kristiansen, presten som gikk i bresjen da Brumunddal vendte rasistene ryggen.

Siden 1992 har han jobbet med rehabilitering av kriminelle. Bofellesskapet ble etablert i juli 1996 i et nedlagt hybelhus i Oslo sentrum. Sju sikringsfanger klarer seg nå på egenhånd etter oppholdet i Bymisjonens overgangsbolig.

- Resultatene gir grunn til optimisme, sier Magne Nes og Håkon Melvold, fengselsinspektører ved Ila landsfengsel.

Og legger til:

- Mange fanger burde vært ute for lengst, men ingen institusjon tør ta imot dem. Tidligere har vi stått overfor valget: Enten holde dem innesperret på overtid. Eller å slippe dem ut i samfunnet uten sikkerhetsnett. Nå har vi endelig noe å tilby.

Offentlig svikt

Sammen med andre Ila-tjenestemenn går Magne Nes og Håkon Melvold miljøarbeidervakter i bofellesskapet på fritida.

De synes det er betegnende for norsk justispolitikk at et privat initiativ fra Bymisjonen måtte til for å løse en offentlig oppgave.

- Vi har slitt med å gi sikringsdømte et opplegg som holder dem unna nye lovbrudd. Så møter vi plutselig en prest med samme tanker. Dermed så bofellesskapet dagens lys, forteller Nes og Melvold.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!