Liz Cheney

Ut i kulda: - Personlighetskult

Den republikanske kongressrepresentanten, Liz Cheney, er i ferd med å bli skjøvet ut i kulda fordi hun nekter å støtte opp om Donald Trumps løgn om omfattende valgfusk. Det får Demokratene til å se en mulighet.

DÅRLIG STEMNING: USAs forrige president, Donald Trump, håper nå at republikanerne i Representantenes hus fjerner Liz Cheney (t.v.) fra ledelsen fordi hun ikke støtter hans usanne påstander om omfattende valgfusk. Foto: JIM WATSON / AFP
DÅRLIG STEMNING: USAs forrige president, Donald Trump, håper nå at republikanerne i Representantenes hus fjerner Liz Cheney (t.v.) fra ledelsen fordi hun ikke støtter hans usanne påstander om omfattende valgfusk. Foto: JIM WATSON / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Cheney er en svært profilert politiker i det republikanske partiet og nummer tre i ledelsen i Representantenes hus. Men nå ser det ut til at hennes dager er talte.

- Stemmene er der. Det vil trolig skje neste onsdag, sier Trumps nære allierte i Representantenes hus, Jim Jordan, til Fox News.

Helt siden nederlaget i presidentvalget i november i fjor, har daværende president, Donald Trump, fortsatt å komme med den usanne påstanden om at valget ble stjålet fra ham. 6. januar stormet tilhengerne hans Kongressen i et dødelig forsøk på å få omgjort valgresultatet.

Cheney, er en av svært få republikanere som fortsatt er svært tydelig og kritisk til påstandene fra USAs tidligere president, Donald Trump.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer

- Vendepunkt

De siste dagene har både Trump selv og de republikanske lederne i Kongressen, Kevin McCarthy og Steve Scalise, gjort det klart at Cheneys dager kan være talte i løpet av måneden.

Trump støtter offentlig at en annen republikaner, Elise Stefanik, overtar rollen til Cheney.

I en ny kronikk i Washington Post tar Cheney nok et kraftig oppgjør med sitt eget parti og deres lojalitet til Trumps løgner.

- Det republikanske partiet er ved et vendepunkt, skriver hun og fortsetter:

- Republikanerne må bestemme om vi skal velge sannheten og troskap til grunnloven. Det å omfavne eller ignorere Trumps uttalelser kan virke attraktivt for å samle inn penger eller av politiske hensyn, men den tilnærmingen vil gjøre grunnleggende og langvarig skade på partiet og landet.

Også i hjemstaten Wyoming er det flere som nå ønsker å kapre Trumps støtte til å utfordre Cheney i neste primærvalg.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

- En virkelig svakhet

Demokratenes majoritetsleder i Representantenes hus, Steny Hoyer, mener situasjonen viser republikanerne store svakhet.

- Jeg mener det er en virkelig svakhet i det republikanske partiet at de har kastet prinsippene sine, de har kastet sannheten, og de smisker bare med én person - Donald Trump. Det handler om en personlighetskult. Dersom du ikke er 1000 prosent for Donald Trump er du av en eller annen grunn ikke en god republikaner, sa Hoyer under et Washington Post-arrangement onsdag.

Demokratenes speaker, Nancy Pelosi, skryter av Cheney selv om de to befinner seg milevis fra hverandre politisk.

- Jeg hyller Lis Cheney for motet hennes og for patriotismen, og jeg ønsker henne alt godt. Kanskje denne utfordringen vil gjøre henne sterkere. Det er opp til kongressgruppa deres. Jeg ønsker ikke at de skal delta i vår kongressgruppe, så jeg er sikker på at de ikke ønsker at jeg skal delta hos dem heller, sa Pelosi under et arrangement i hjembyen San Francisco denne uka, ifølge Politico.

- Farlig løgner

Demokratene i Representantenes hus oppfatter den indre krigen hos republikanerne som en mulighet til å beholde det knappe flertallet også etter mellomvalget i 2022 ved å knytte de republikanske kandidatene tett opp til Donald Trump og «den store løgnen»

- Liz Cheney er en tydelig konservativ, men hun blir presset ut av ledelsen fordi hun ikke er en entusiastisk tilhenger av «den store løgnen». Det virker som den eneste måten å rykke fram på der borte, er å være en farlig løgner, anklaget for seksuelle overgrep eller en tilhenger av hvit makt-ideologi, sier den. demokratiske kongressrepresentanten, Sean Patrick Maloney, i en uttalelse til Politico med klar referanse til noen av de skandalene som har rammet republikanske politikere.

Samtidig er flere demokrater bekymret for konsekvensene av det som foregår i det republikanske partiet.

- Liz Cheney blir angrepet for å være en kvinne med integritet som forteller sannheten. Det republikanske lederskapet destabiliserer folks tillit til myndighetene, sier den demokratiske kongressrepresentanten Debbie Dingell til nettstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer