Ut med ecstasy, inn med kokain

Oslo-ungdom misbruker mer hasj og kokain, mens ecstasybruken er på vei ned. Det viser en fersk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kokain er ikke lenger luksusstoffet som velstående miljøer på Oslo vest bruker. De samme ungdommene som før brukte ecstasy og røykte hasj, bruker nå kokain. Ungdom sier at «ecstasy er for kidsa», altså for småungene, sier Elin Ringstad, leder i Future, Uteseksjonens ungdomsprosjekt.

«Føre var»-rapporten om rustrender i Oslo er laget av Rusmiddeletaten i Oslo kommune.

Ulike grupper

Kokain brukes både av tunge misbrukere i Plata-miljøet, voksen ungdom på byen og av yngre minoritetsungdommer. Å røyke kokain eller «crack» gjør man i deler av hiphopmiljøet og blant etniske minoritetsungdommer i det belastede Eika-miljøet. En grunn er at gateprisen på kokain har gått kraftig ned det siste året.

Det omsettes også kokain på nattklubber og insteder i Oslo sentrum, ifølge rapporten.

- De som ønsker å få tak i kokain i dag, de får det, uansett hvor de bor, sier politiførstebetjent Ole Vidar Øiseth i Oslo-politiets uropatrulje.

Skrekkhistorie

- Skrekkhistoriene om ecstasyofrene har skremt mange. Alle vet at ungdommer har fått psykiske problemer etter bruk. Nå ser det ut som at kokain er blitt det nye, populære sentralstimulerende rusmiddelet for unge folk. Konsekvensene av kokainmisbruk er ennå ikke så kjente, sier Eli Ringstad i Uteseksjonen.