Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brexit:

Ut med fransk og tysk øl på hundrevis av engelske puber

Champagne i søpla - bare svensk sider har lurt seg unna pubsjefens EU-hat.

BARE BRITISK ØL: Pubkjeden Wetherspoon starter utrensking av EU-produserte drikkevarer fra 9. juli. Foto: Robert Stevens, AP/NTB Scanpix.
BARE BRITISK ØL: Pubkjeden Wetherspoon starter utrensking av EU-produserte drikkevarer fra 9. juli. Foto: Robert Stevens, AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frontene i EU-kampen i Storbritannia hardner til.

Mens nærmere 100 000 EU-tilhengere gikk i tog i London lørdag mot Brexit og for en ny folkeavstemning, starter en av de store britiske pubkjedene en hardhendt utrensking av drikkevarer på fat og flaske fra EU-land.

Fra 9. juli blir det ikke servert champagne eller tysk og fransk hveteøl på de 880 pubene til kjeden Wetherspoon.

Erdingers tyske alkoholfrie øl skal ut og erstattes av britiske Adnams Ghost Ship.

Av hveteøl blir det bare britiske merker i kranene.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

Champagne-tørste gjester må nøye seg med musserende vin fra Australia, New Zealand, USA og Storbritannia.

Eller finne et mer fransk- og EU-vennlig serveringssted.

Pubkjedens sjef Tim Martin har lenge vært en profilert Brexit-tilhenger og EU-motstander.

To millioner gjester

Og nå tar han de samme konsekvensene i egne flaskehyller og tappekraner.

Wetherspoons gjester - to millioner mennesker i uka - får holde seg til alkohol produsert i Storbritannia.

Eneste unntak fra EU-boikott så langt, er sider fra Kopparberg. Svenskene har lovet å bygge produksjonsanlegg i Storbritannia.

Overfor The Guardian bannlyser Wetherspoon-sjefen avgiftspolitikken i EU. I løpet av to år skal pubkjeden granske menyen for hver EU-dråpe produsert utenfor Storbritannia.

Lørdagens Brexit-protest i London skjedde nøyaktig på dagen to år etter at folkeavstemningen ga 52-48 prosent i favør av britisk utmelding av EU.

Etter planen skal Storbritannia formelt tre ut av unionen 29. mars neste år, men befolkningen og dens konservative regjering er fortsatt splittet i synet på framtida utenfor EU.

- BREXIT EN GRENSELØS PROVOKASJON : Lørdagens EU-vennlige demonstrasjon i London hadde variert tilnærming til kravet om ny Brexit-avstemming. Foto:Johnny Armstead, Rex/Shutterstock/NTB Scanpix.
- BREXIT EN GRENSELØS PROVOKASJON : Lørdagens EU-vennlige demonstrasjon i London hadde variert tilnærming til kravet om ny Brexit-avstemming. Foto:Johnny Armstead, Rex/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer

Bak lørdagens marsj til Parliament Square sto organisasjonen People's Vote, som krever at en skilsmisseavtale med EU må være gjenstand for en ny folkeavstemning.

«Brexit kan stanses»

EU-vennlige politikere fra hele det politiske spekteret deltok i demonstrasjonen, der mange av deltakerne viftet med EU-flagg, skriver NTB.

Brexit-motstanderne mener folkemeningen har endret seg i favør av EU-medlemskap etter hvert som de økonomiske kostnadene har blitt tydeligere.