Mindre institusjonspreg:  Siv Jensen mener beboere på sykehjem skal få det mer hjemmekoselig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
Mindre institusjonspreg: Siv Jensen mener beboere på sykehjem skal få det mer hjemmekoselig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

Ut med hvite frakker, inn med hvite duker

Siv vil gjøre det hjemmekoselig på sykehjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-leder Siv Jensen lover å gjøre sykehjemmene mer hjemmekoselige, og gi de eldre større frihet til å utforme hverdagen.  

- Er du en syvsover, så skal du få være en syvsover på sykehjemmet også. Og er du glad i å drikke vin, skal du få fortsette med det, sier Jensen til Dagbladet.

Frp vil gjøre eldreomsorg til valgkampens store sak, og i dag var Jensen på sjarmørvisitt hos Solvang sykehjem i Oslo sammen med byråd Sylvi Listhaug. Der la hun frem Frps nye plan for den kommunale eldreomsorgen. Fire uker før valget hadde Listhaug også med seg én million kroner til sykehjemmet.

Solvang skal bli det sjette såkalte Lotte-sykehuset i Oslo. Frp-lederen lover å jobbe for å innføre denne modellen ved alle landets sykehjem.

Fornøyde ansatte
  
- Det handler om å fjerne institusjonspreget. De ansatte trenger ikke gå rundt i hvite frakker. Vi kan gjøre det mer hjemmekoselig med duk på bordet og et glass vin, sier Jensen.

I Lotte-sykehjem er ideen at beboerne står opp, legger seg og spiser når de vil. De ansatte bruker vanlige klær stedet for uniformer.

- Mange beboere trenger hjelp med måltider og legging, hvordan går dette opp med den knappe tilgangen på arbeidskraft?

- De erfaringene vi har gjort ved sykehjem som har tatt i bruk Lotte-modellen, er at de ansatte er veldig fornøyde. De sier at de rekker over mer, og sykefraværet går ned. Ikke minst er beboerne fornøyde, og det henger tett sammen med de ansattes tilfredshet, sa Frp-lederen.

Jensen mener disse endringene handler mer om tankegang enn ressurser.

- Men jeg sier ikke at det blir gratis, sier hun.

- Hvorfor har dere ikke gjort dette mer utbredt der Frp har makten?

- Vi har fokusert spesielt på disse tingene de siste to årene, og jeg tror vi vil se at dette etterhvert blir utbredt i hele landet. Mitt mål er at alle sykehjem i landet skal være Lotte-sykehjem.