Ut med kontantstøtte, inn med 6-timersdag

Dropp kontantstøtten og gi småbarnsforeldre 6-timers arbeidsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget kommer fra Randi Bjørgen i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

YS foreslår at alle foreldre med barn mellom ett og tre år skal få tilbud om redusert arbeidstid, som alternativ til kontantstøtte.

Ordningen skal ifølge YS ikke koste staten mye mer enn det kontantstøtten gjør i dag.

- Dette er ikke et forslag om en generell 6-timersdag. Vårt mål er å få på plass en ordning som styrker arbeidstakernes muligheter til å yte sitt beste, både på arbeid og i familien, sier Bjørgen.

Prøveprosjekt

Hun mener spørsmålet må bli en del av årets valgkamp.

Beregninger utført av YS, viser at ordningen ikke vil bli mye dyrere enn dagens system med kontantstøtte.

• I statsbudsjettet for 2004 var det satt av rundt 2,8 milliarder til kontantstøtte. I år er støtten på 3,2 milliarder.

• Innføring av 6-timersmodellen til YS vil koste mellom to og fire milliarder kroner, avhengig av omfanget på ordningen.


- En slik reform vil i motsetning til kontantstøttereformen øke sjansen for at mange kvinner som i dag går på deltid vil velge heltidsjobb, sier Bjørgen.

I SV skaper forslaget begeistring. Hvis de kommer i regjering til høsten, ønsker SV å gjennomføre et prøveprosjekt med 6-timersdag for småbarnsforeldre i en kommune.


Senterpartiet er også positiv til et prøveprosjekt.
 
- Det er et godt og konstruktivt initiativ for å teste ut en ny modell. Men vi tror nok at det fins andre og klokere måter som kan gi mer tid til småbarnsforeldre. Jeg mener for eksempel det er mulig å komme langt med tidskontoordninger, sier Sp-leder Åslaug Haga til Dagbladet.

Ap-skepsis

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hill-Marta Solberg, vil foreløpig ikke ta stilling til forslaget.

I LO er det en viss skepsis til tross for at oerganisasjonen selv krever en generell 6-timers arbeidsdag og 30 timers uke med full lønn, er skeptiske.

JA TAKK: Pappa Øyvind Lind (t.v.) synes forslaget om seks timer på jobb og mer tid med sønnen Peter (20 md.) er forlokkende. - Det blir som å tilby julekvelden hele året, sier Lind. - Jeg er mest opptatt av å få full barnehagedekning, sier pappa Asbjørn Skeie (t.h.), her med Benjamin (18 md.).