Ut med PC-en, Kristin?

Ikke lett å boikotte alle israelske varer. Hjelp oss å hjelpe Kristin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansminister Kristin Halvorsen har vakt internasjonal oppsikt med sin boikott av israelske varer. Men hvor fullstendig er boikotten? Israel er et moderne og høyteknoligisk industriland, som leverer langt mer enn Jaffa-appelsiner og «middelhavspoteter», som de heter i grønnsakdisken.

Ta for eksempel Pentium- og Centrino-prossorene til Intel. Dette er to av de absolutt mest brukte prosessorsystemene i moderne PC-er.

Begge er utviklet ved Intels forskingssenter i Haifa i Israel.

Dagbladet.no får opplyst ved regjeringskvartalets IT-avdeling at disse prosessorene brukes i en stor del av departementenes PC-er. Sjansen er stor for at det er et stykke israelsk høyteknologi under pulten til statsråd Halvorsen. Uansett bruker departementene Windows, som delvis er utviklet ved Microsoft sitt utviklingssenter i Haifa. Det er kanskje derfor SV ivrer for Linux?

Hvis finansministeren har hjemmekontor med bredbånd fra Telenor, bør hun sjekke ADSL-modemet sitt. Telenor solgte tidligere israelsk-produserte Orckit-modemer. Den populære chattetjenesten ICQ er også israelsk-utviklet.

Så det der mye å se opp for. Ta for eksempel «middelhavspotetene» i grønnsakdisken. Eller vaskeserviettene for spedbarn på Rimi. (Her er den norske boikott-aksjonens fulle liste)

Og skulle noen av de som bokitter israelske varer være så uheldig å få Parkinsons, bør de be legen om å få noe annet enn medisinen Azilect fra israelske Teva Pharmaceuticals.

Israel vinner handelskrigen

MER ENN BLODAPPELSINER: Israel-boikottende Kristin Halvorsen bør sjekke PC-en på statsrådskontoret. Pentium, Windows, ICQ og mye annet IT-utstyr er helt eller delvis utviklet i Israel. Foto: LARS EIVIND BONES
MER ENN BLODAPPELSINER: Israel-boikottende Kristin Halvorsen bør sjekke PC-en på statsrådskontoret. Pentium, Windows, ICQ og mye annet IT-utstyr er helt eller delvis utviklet i Israel. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

SVs mangeårige boikott til tross, Norge kjøper stadig mer fra Israel. I 2004 importerte Norge varer fra Israel for 494 millioner kroner. I de 11 første månedene i 2005 var importen på 503 millioner.

Den norske eksporten til Israel er derimot nedadgående. I 1999 solgte vi varer til Israel for 546 millioner kroner. I 2004 endte den samlede eksporten på 427 millioner, en nedgang på over 20 prosent. Det er ukjent om dette skyldes en eventuell israelsk Norges-boikott.

Lang boikottliste

De tre største varegruppene i den norske importen fra Israel er elektriske maskiner, frukt og grønt, og telekommunikasjonsutstyr. Norge importerer varer for millionbeløp i nesten halvparten av de 69 varekategoriene en finner i SSBs statistikk over utenrikshandel.

En fullstendig boikottliste vil med andre ord være lang.

Derfor ber vi nå leserne om hjelp til å lage en mest mulig fullstendig liste til finansministeren. Kjenner du til et israelsk produkt, skriv det inn nedenfor. (Ønsker du å si din mening om Israel, Palestina, boikott eller Halvorsen generelt, kan du gjøre det her).