Ut med torsken - inn med ansjosen

Fisken trekker nordover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fisket i Nordsjøen blir ikke hva det en gang var.

- I Nordsjøen flytter torsken ut, og vi får inn ansjos og sardiner, sier forskningsleder Harald Loeng ved Havforskningsinstituttet til Dagbladet.no.

Den globale oppvarmingen gjør at økosystemet i havet endres, og fiskearter trekker nordover. For noen er det positivt, for andre negativt. Fra midten av dette århundret, regner Loeng med at sardiner og ansjos vil dominere Nordsjøen, og torsken vil være i sterkt mindretall. Ikke gode nyheter for nordsjøfiskerne, siden torsken er av langt høyere kommersiell verdi enn ansjos og sardiner, og allerede er overfisket i Nordsjøen.

Godt fiske i Barentshavet

Arter som torsk og lodde vil utvide sitt leveområde nordøstover mot Barentshavet. Der vil den til gjengjeld få svært gode vilkår.

- Et varmere Barentshav vil gjøre at fisken vokser raskere og rekrutterer bedre her. Vi ser allerede nå tendensen, når det er godt og varmt i Barentshavet, sier Loeng.

Dette kan ha sammenheng med at raudåte, en planktonart som er viktig føde for torsken, er tallrik når det er varmt i Barentshavet, mens det er lite av den i Nordsjøen når det er varmt. En negativ effekt for norske fiskere, kan være at mye av fisken trekker over fra norsk til russisk territorium.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer