Ut med vekst

Wall Street reverserer sektorvektingen igjen. Nå er det ut med vekst og inn med defensive aksjer. Og Oslo Børs dilter etter. Følg med RCL og oil services.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske legemiddeltilsynet, FDA har godkjent Pfizers preparat Ziprasidone for anvendelse mot schizofreni. Det er godt nytt for det amerikanske aksjemarkedet som nettopp synes å lide av denne sykdommen.

I februar har markedet nemlig reversert utviklingen fra januar da teknologiaksjer gikk og defensive aksjer hang etter. De seneste dagene har det gått motsatt vei. Dow Jones Industrial har holdt seg bar, mens Nasdaq har falt.

Schizofrenien skyldes usikkerhet om hvordan nedturen blir for amerikansk økonomi. Det eneste man synes enig om er at økonomien opplever en kraftig oppbremsing. Hvor kraftig, vet man ikke. De såkalte NAPM-indeksene, som er rundspørringer om tingenes tilstand og fremtidsutsiktene blant amerikanske bedriftsledere, viser at industrien trolig er i tilbakegang, men man er ikke sikker på om nedgangen varer over to kvartaler, som er kriteriet for å kalle det resesjon. I går kom NAPM-indeks for den delen ikke-industrielle økonomien, og denne viser også klar oppbremsing om enn ikke så kraftig som i industrien.

Spørsmålet er om USA går inn i en kraftig, men kortvarig nedtur i første halvår, som så vendes til god vekst igjen når sentralbanken kutter rentene ytterligere. Alternativet er om økonomien bare legger seg på et lavere vekstnivå noen tid. I sistnevnte tilfelle kan man neppe forvente flere aggressive rentekutt. Da kan det bli en mer langvarig periode med mindre spenstig vekst. I sistnevnte tilfelle er det de defensive aksjene som vil gjøre det best.

kritisk her blir om produktiviteten holder seg oppe. Det er mye takket være en meget god vekst produktiviteten at amerikansk økonomi har kunnet vokse så raskt uten inflasjon de senere årene.

I morgen kommer tall for produktiviteten USA i fjerde kvartal. Den er ventet å stige 1,7 prosent mot 3,3 prosent i tredje kvartal.

Den evige optimist, aksjestrategen Abby Jospeh Cohen i Goldman Sachs, mener aksjemarkedet er attraktivt priset og at det finnes kontanter på sidelinjen klar til å gå inn i markedet igjen.

- Vi tror en svak økonomisk vekst og en markert oppbremsing i selskapenes resultater allerede er diskontert i de fleste aksjer, skrev hun i et notat til sine kunder i går

Hvorvidt rotasjonen ut av teknologi teknologiaksjer fortsetter, får vi kanskje svar på sent i kveld. Da kommer teknologiganten Cisco med resultattall. Kommentarene om ventet utvikling vil være i fokus mer enn selve resultattallene. Konsernsjefen John Chambers har allerede vært ute og snakket om en svak start på året.

Følg med RCL i dag. Cruise-aksjer gikk veldig bra på Wall Street i går uten at noen spesifikke nyheter kom frem. Konkurrenten Carbival kom dog med en melding om at selskapet vil diskutere utviklingen i bookingen så langt i høysesongen for cruise-bestillinger ("wave season"). Signalene fra reisebyråer den senere tid og ikke minst fra RCL i januar, indikerer at det kan være gode nyheter som Carnival kommer med.

Følg også med oil servicesektoren. Etter umiddelbar svekkelse etter at sentralbanken i USA satte ned rentene i begynnelsen av januar, har oil servicesektoren gått meget bra. I går sluttet OSX-indeksen, som måler denne sektoren, over tre prosent.

Oslo Børs dilter etter Wall Street om dagen. Teknologiaksjene svekket seg her hjemme i påvente av en svak dag på Nasdaq, men kan vende opp igjen i dag. Oil service-aksjene vil trolig åpne opp fra start av, men kan bli solgt litt ned utover dagen før Wall Street åpner. Det er lite spennende på programmet her hjemme. NutriPharma og Technor leverer resultater for fjerde kvartal uten at det vil påvirke markedet.