REAGERER: Skuespiller Alyssa Milano er mildt sagt ikke fornøyd med den såkalte hjerteslag-loven, som er blitt vedtatt i flere amerikanske delstater. Den vil gjøre abort ulovlig etter første hjerteslag - omkring seks uker ut i svangerskapet. Foto: MediaPunch/REX/NTB Scanpix
REAGERER: Skuespiller Alyssa Milano er mildt sagt ikke fornøyd med den såkalte hjerteslag-loven, som er blitt vedtatt i flere amerikanske delstater. Den vil gjøre abort ulovlig etter første hjerteslag - omkring seks uker ut i svangerskapet. Foto: MediaPunch/REX/NTB Scanpix Vis mer

Ut mot abortlov: -­ Slutt å ha sex

Georgia forbyr abort etter at de første hjerteslagene kan registreres. Nå advarer flere mot strengere abortregler i store deler av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Denne uka signerte Georgia-guvernør Brian Kemp den såkalte hjerteslag-loven.

Den skal settes i verk fra 1. januar neste år og gjør abort ulovlig etter at de første hjerteslagene kan registreres.

Det kan skje når en kvinne er rundt seks uker på vei, ofte lenge før hun selv er klar over at hun er gravid.

- Slutt å ha sex

De nye abortlovene, som også kan bli vedtatt i flere andre delstater, skaper kraftig debatt i USA. En av motstanderne er «Charmed»-skuespiller Alyssa Milano (46).

Den profilerte skuespilleren og metoo-aktivisten satte i helga fyr på USA med en Twitter-melding.

- Våre reproduktive rettigheter blir slettet. Fram til kvinner får kontroll over sine egne kropper, kan vi ikke risikere graviditet. Slå følge med meg ved å slutte å ha sex fram til vi får bestemme over egne kropper. Jeg ber om en sexstreik, skriver Milano.

Hun spiller i disse dager i TV-serien «Insatiable», som spilles inn i Georgia, USAs åttende mest folkerike staten i landet.

- DISKRIMINERENDE: KrFu-leder Martine Tønnessen om hvorfor hun mener at abortloven trenger en endring. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

- Vi må forstå hvor alvorlig denne situasjonen er i landet. Dette minner folk på at vi har kontroll over egne kropper og hvordan vi bruker dem, utdyper hun overfor nyhetsbyrået AP.

På trappene i flere stater

Hun sier samtidig at hun ikke har bestemt seg for hvor lenge hun selv vil gå uten sex. «Charmed»-skuespilleren får også støtte av artist og skuespiller Bette Midler.

- Jeg håper Georgias kvinner slutter å ha sex med menn fram til disse skammelige lovene er snudd, skriver hun.

En liknende lov som i Georgia er nå på trappene i en rekke delstater i Sørstatene og i Midtvesten. Den kan i praksis gjøre det umulig for flere titalls millioner amerikanske kvinner å ta abort etter første registrerte hjerteslag.

Den folkevalgte forsamlingen i Louisiana er halvveis gjennom behandlingen av en lov som er nesten lik lover som er vedtatt i Mississippi og i Georgia,

Også Alabama er i gang med å vedta en liknende lov. Ohio og Kentucky har allerede innført slike lover, og den republikansk-ledede forsamlingen i Missouri har en til vurdering, skriver NTB.

RASER: Komiker og feminist Sigrid Bonde Tusvik raser mot mulig endring av abortloven. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Deres håp er at USAs nå stadig mer konservative høyesterett godkjenner de nye lovene og dermed setter en stopper for den grunnlovsfestede retten til abort i USA.

Håp og fortvilelse

- For USAs abortmotstandere er dette store seire. Og jeg tror dette reflekterer håpet vi har fått etter endringene i høyesterett og med en abortmotstander til president, sier Sue Libel som leder delstatens gren av anti-abort-gruppa Susan B. Anthony List, ifølge NTB.

Men for tilhengerne av selvbestemt abort er trenden illevarslende. Diane Derzis, som er eier av Mississippis eneste abortklinikk, sier at situasjonen er mørkere enn noen gang før.

- De lukter blod, og det er derfor de gjør dette, sier hun.

Allerede har Mississippi en lov som pålegger abortsøkende en 24-timers venteperiode. Det betyr at de må reise to ganger til klinikken, hvilket kan bety reiser over lange avstander, skriver NTB.

Andre delstater har liknende lover, og fem stater foruten Mississippi – Kentucky, Missouri, North Dakota, South Dakota og West Virginia, har bare én lovlig abortklinikk.

Høyesterett

De siste forsøkene på å forby abort er det klareste angrepet på abortretten på flere tiår. Lovgiverne som står bak de nye lovene, legger ikke skjul på at deres mål er å utløse anker fra aborttilhengere slik at sakene ender i høyesterett, som da til slutt opphever Roe v. Wade-kjennelsen fra 1973 som åpnet for å legalisere abort.

Slike ankebehandlinger har allerede startet. 21. mai går Derzis' advokater i retten for hindre at Mississippi-loven trer i kraft 1. juli, og i Kentucky er loven stilt i bero av en dommer etter at borgerrettsgruppa ACLU gikk til retten for å stanse den.

Advokater for aborttilhengerne og abortklinikkene venter at dommere stanser iverksettelsen av de nye lovene de fleste steder mens ankene behandles, en prosess som kan ta årevis.

- Disse lovene er åpenlyst grunnlovsstridige, sier Elisabeth Smith, advokat for et senter for abortrettigheter i Mississippi.

Rammer fattige mest

Om lovene trer i kraft, vil de ha store konsekvenser først og fremst for kvinner som er fattige og mangler penger til lange reiser, og som dermed kan ty til andre måter å abortere, for eksempel ved å kjøpe abortpiller på nettet, sier Lisa Haddad, som er medisinsk direktør ved en klinikk i Atlanta.

Andre vil måtte bruke både tid og penger for å kjøre eller fly over flere delstater for å ta lovlig abort, skriver NTB.

Forsøk på å innføre strengere abortlover har imidlertid også slått feil i flere republikansk-ledede delstater i år. Blant dem er Texas der republikanerne tapte terreng ved det siste valget og er bekymret etter at retten underkjente flere strenge lover tidligere. Også i Florida, South Carolina, Tennessee og West Virginia har dommere stanset slike lover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer